Életmód

Iskolai menza: minden, amit a diétás közétkeztetésről tudni kell

pixabay
pixabay
A közétkeztetési szolgáltatóknak ma már rendkívül sokféle és egyre összetettebb igénnyel kell szembenézniük.

Az ételallergiák, intoleranciák és a speciális igények egyre több családban jelentenek napi szintű kihívást. Jogos a szülői aggodalom, hogy amikor a gyerek óvodába, iskolába kerül, garantálható-e a biztonságos étkezése. A különböző diétáknak megfelelő étkezés biztosításának alapfeltétele, hogy az iskola vagy óvoda olyan közétkeztetővel álljon szerződésben, amely rendelkezik a szükséges kapacitással és szakértelemmel.

A közétkeztetési szolgáltatóknak ma már rendkívül sokféle és egyre összetettebb igénnyel kell szembenézniük. A speciális étrendeknek megfelelő menü kialakításának alapfeltétele az intézmény, a szülő és közétkeztető közötti hatékony és zökkenőmentes együttműködés.

Mielőtt a szolgáltató elkészíthetné a speciális menüt, a szülőknek egy jogszabály által előírt, hivatalos folyamatot kell végig járniuk

– hívta fel a figyelmet Hornyák Emese, a Julienne Kft. dietetikusa.

A diétás étkeztetés alapja minden esetben a pontos és hivatalos szakorvosi igazolás. Ez nem egy felesleges adminisztrációs teher, hanem a gyermek biztonságának és egészségének legfőbb garanciája

– hangsúlyozta a szakember.

Egyre nagyobb probléma a különböző táplálék intoleranciák megjelenése már gyermekkorban

A BNO-kód egyértelműen azonosítja a diagnózist, ami a közétkeztető dietetikusa számára elengedhetetlen a biztonságos étrend összeállításához. A leggyakoribb speciális igény a menzákon a glutén-, laktóz-, tejfehérje- és tojásérzékenység, de egyre több a szója- és különböző magvakra való allergia is.

A gluténmentes diétát is egyre több cöliákiás és nem gluténérzékeny gyermek szülei is igénylik. Ez az egyik legszigorúbb protokollt igénylő diéta, ahol a konyhai folyamatok teljes szétválasztása elengedhetetlen a keresztszennyeződés elkerülése érdekében. Mi, a Julienne Kft.-nél saját gluténmentes pékséggel is rendelkezünk, ahol speciális, gluténmentes pékárukat készítünk, garantálva a teljes folyamat ellenőrzését

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

A minőségi étkezés alapjait gyerekkorban kell lefektetni

Az egészséges táplálkozási szokások korai kialakítása a közétkeztetés egyik legfontosabb feladata.

„A gyermekétkeztetés a szívügyünk, fontos, hogy már gyermekkorban segítsük a megfelelő táplálkozási szokások kialakítását azzal, hogy nemcsak otthon, hanem az intézményekben is megfelelő minőségű, korszerű technológiával elkészített, egészséges ételeket kínálunk” – hangsúlyozta Escusol Szőcs Julianna Julienne Kft. kereskedelmi igazgatója.

Hornyák Emese dietetikus szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a minőségi diétás étkeztetés komoly szakértelmet igényel.

A speciális étrend összeállítása komplex feladat. Nem elég csupán elhagyni egy allergént, gondoskodni kell arról is, hogy a gyermek étrendje teljes értékű és tápláló maradjon. Ezért elengedhetetlen a dietetikus szakember bevonása, aki biztosítja, hogy a menü a korosztályi igényeknek megfelelően, kiegyensúlyozott legyen, és pótolja a kieső alapanyagok tápanyagait.

A tápanyagok megőrzésének kulcsa a modern technológia. „Nem mindegy, hogy egy zöldséget szétfőzünk a vízben, amivel a vitaminok nagy részét kiöntjük, vagy egy modern kombisütőben megpároljuk, megőrizve annak értékes tartalmát” – mondja Escusol Szőcs Julianna.

Mi a nyílt kommunikációban hiszünk. Konyhalátogatás keretében a szülők is bejöhetnek a konyhára, megnézhetik a raktárainkat, a friss alapanyagokat, a modern főzési technológiát és a dietetikusunktól is minden kérdésükre választ kapnak

– tette hozzá.

„Mit mondanak a többiek?”

A diétát tartó gyermekeknek nemcsak a megfelelő ételre van szükségük, hanem társas támogatásra is.

Különösen kamaszkorban jellemző, hogy a gyerekek egymás étkezési szokásait befolyásolják. A „jaj, ez zöld, ezt nem eszem meg” típusú megjegyzések elbizonytalaníthatják a diétázó gyerekeket

– mutatott rá Hornyák Emese.

Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy beszélgessünk az érintett kisgyerekkel arról, miért fontos a diéta. Az iskolai edukáció és a pozitív példamutatás szintén sokat segíthet abban, hogy a többi gyerek is elfogadóbb legyen.

A szakértők szerint a speciális étrend biztosítása a közoktatásban egy jól szabályozott folyamat. A siker három alappillére a pontos orvosi dokumentáció, a szülő, az intézmény és a szolgáltató közötti együttműködés, valamint egy olyan felkészült, szakértő közétkeztető partner kiválasztása, amely a minőséget, a biztonságot és a gyermekek igényeit helyezi előtérbe.

Az iskolai étkeztetés területén egyre nagyobb figyelmet kap a svédasztalos – más néven szabadszedéses vagy önkiszolgáló – menzarendszer is, mely számos intézményben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Korábbi cikkünkben az internet fórumain kutakodva és némi szubjektív felmérés után sikerült kiválasztanunk a legroszabb és a legjobb emlékű menzakajákat.

Kapcsolódó
4 szénhidrátszegény élelmiszer a tökéletes diétához
Ezekkel az élelmiszerekkel fontos tápanyagok és vitaminok jutnak a szervezetbe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik