Otthon készült

Ezek a legrosszabb és a legjobb menzás ételek

Fortepan/Kovács Márton Ernő
Fortepan/Kovács Márton Ernő
Nem volt könnyű dolgunk, de az internet fórumain kutakodva és némi szubjektív felmérés után sikerült kiválasztanunk a legroszabb és a legjobb emlékű menzakajákat.

A menzák világát vannak, akik úgy idézik fel, hogy számtalan kellemetlen emlék is előkerül az időutazás során, de akadnak olyanok is, akik kimondottan megelégedve tekintenek vissza az iskolai étkezésekre. Sokan viszont egy életre megutáltak egy-egy ételt a menzákon felszolgált kétes minőségük miatt.

Több fórumot is találtunk, ahol az olvasók megosztották legrosszabb és legjobb tapasztalataikat a témában. Arra vállalkoztunk, hogy ezek és a személyes élmények alapján készítünk egy összeállítást a legrosszabb és legkedveltebb menzai ételekből.

Azt természetesen hangsúlyozni kell, hogy jelen esetben a nagyüzemi konyha balfogásairól van szó, ha bizonyos ételeket kritika ér. Otthoni körülmények között vagy épp egy jól működő kifőzdében biztos, hogy finom és ízletes lesz ugyan az a fogás.

Erre itt az elején mondok is egy személyes példát. A gimnáziumi évek alatt igyekeztem mindent megenni, hiszen a délutáni edzésekhez kellett az energia. Nem is nagyon volt ezzel gond, egészen addig, míg nem szerepelt a menüben a paradicsomos káposzta vagy a kelkáposzta-főzelék. Szinte szájzáram alakult ki, ha bele kellett kanalaznom. Évtizedekre megutáltam ezeket az ételeket, ma pedig a kelkáposzta a kedvenc főzelékeim sorában áll, rögtön a tök, a paszuly és a sóska mellett.

A Reddit fórumán több száz hozzászólás érkezett a témában. Sokan a menzai kosztok miatt utáltak meg egyes ételeket, ugyanakkor többen is kifejtették, hogy ők bizony szerették az iskolai étkeztetést gyerekkorukban. Úgy látszik a lényeg inkább az, hogy milyen konyhán, milyen anyagi befektetéssel és szakmai motivációval főztek.

A leggyakrabban a finomfőzelék, a rágós főtt hús vizes krumplival és meggyszósszal, a mócsingos, zsíros pörköltek, a paradicsomos káposzta, tojásleves, frankfurti leves és az összeragadt káposztástészta került a fókuszba, mint ehetetlen étel. De volt, akinek a rosszul sült-főtt csirkecomb nyúlós bőre és nyers belseje okozott életre szóló traumát, máshol viszont olyan jól készítették, hogy a kedvenc ételek közé került. Így járt egyébként a sárgaborsó főzelék és a paradicsomleves is. A csokiszósszal leöntött piskóta is sokak kedvence volt, de akadt két hozzászóló is, aki kifejezetten utálta. A bolognai szószos tészta és a grízes tészta is megosztó étel, a krumplifőzelék pedig inkább a szeretem kategóriába került.

És akkor lássuk most szubjektív gyűjtésünkben az 5 legelutasítottabb ételt, amihez mellékelünk recepteket is a Nosalty segítségével, mert hisszük, hogy finoman is el lehet ezeket a fogásokat készíteni.

Galéria
Finomfőzelék
Finomfőzelék. Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 40 dkg karalábé, 40 dkg sárgarépa, 4 csapott evőkanál finomliszt, 3 dl víz, 2.5 dl tej, 60 dkg zöldborsó, 2 teáskanál só. Elkészítés: A karalábét megpucoljuk, megmossuk, apró (1 cm-es) kockára vágjuk. A felhevített olajra dobjuk, csipet sóval, pici vízzel (kb. fél dl), lefedve majdnem teljesen puhára pároljuk. A karalábé olyan aranyos, hogy közli velünk, amikor mar majdnem jó, a fehér színből opálosra vált. Ekkor adjuk hozzá a szintén megpucolt, megmosott, apró kockára vágott sárgarépát. Fedő alatt tovább pároljuk. Ha nincs már víz alatta, akkor azt is öntsünk rá megint. Hintsük meg liszttel a puha zöldségeket, alaposan keverjük össze, és pirítsuk meg. Öntsük fel hideg vízzel, majd a tejjel, amikor forr, akkor adjuk hozza a zöldborsót. Főzzük 2-3 percig, és már kész is. Keverjük bele a sót, megkóstoljuk. A zöldségektől elég édesnek kell lennie a főzeléknek, ha nem, akkor esetleg adhatunk hozzá cukrot.

Itt pedig következzenek a legkedveltebb menzás ételek

Galéria
Borsos tokány
Borsos tokány. Hozzávalók: 25 dkg sertéscomb, 15 dkg kolozsvári szalonna, 1 közepes vöröshagyma, 2 közepes paradicsom, 2 közepes tv-paprika, 5 dl víz, 1 csapott evőkanál finomliszt, bors ízlés szerint, só ízlés szerint. Elkészítés: a tokányok alapja a szalonna, amit kockára vágva kisütünk. Minden, ami ezek után következik, változhat, kivéve ezt. A kisült szalonnához adjuk a kockára vágott hagymát is, amit üvegesre párolunk. Majd jöhet a lehetőleg csíkokra vágott hús, ami miatt a tokány a tokány nevet kapta. Fehéredésig süssük, majd ízlésünknek megfelelően sózzuk és borsozzuk. Az ugyancsak kockára vágott paradicsomot és paprikát is a húshoz adhatjuk, majd addig főzzük, míg levet ereszt, és picit elkezdi elfőni. Ekkor öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Majd közepes lángon hagyjuk, hogy a víz jelentős része elfőjön. A legvégén még egy evőkanál lisztet szórunk a tokányra, amit jól elkeverünk, hogy ne legyen csomós. Köretként pedig tésztát vagy nokedlit kínáljunk hozzá.

Alábbi galériánkban a Fortepan képei között megnézheti, milyen volt a menzai élet a 20. században.

Galéria
Fortepan/Gábor Viktor

Mint korábban megítuk, egy sándorfalvi iskolában svédasztalos menzát vezettek be, itt olvashat cikket e témában! Itt pedig arról írtunk, hogy milyen nagy sikere van a svédasztalos étkeztetésnek. Ha pedig a Fortepan univerzumában kalandozna, akkor idézze fel a balatoni nyarakat ennek a cikknek a segítségével!

Kapcsolódó
Okostányér készült óvodásoknak
Terítéken az egészséges táplálkozás 4-6 éveseknek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik