A menzák világát vannak, akik úgy idézik fel, hogy számtalan kellemetlen emlék is előkerül az időutazás során, de akadnak olyanok is, akik kimondottan megelégedve tekintenek vissza az iskolai étkezésekre. Sokan viszont egy életre megutáltak egy-egy ételt a menzákon felszolgált kétes minőségük miatt.
Több fórumot is találtunk, ahol az olvasók megosztották legrosszabb és legjobb tapasztalataikat a témában. Arra vállalkoztunk, hogy ezek és a személyes élmények alapján készítünk egy összeállítást a legrosszabb és legkedveltebb menzai ételekből.
Azt természetesen hangsúlyozni kell, hogy jelen esetben a nagyüzemi konyha balfogásairól van szó, ha bizonyos ételeket kritika ér. Otthoni körülmények között vagy épp egy jól működő kifőzdében biztos, hogy finom és ízletes lesz ugyan az a fogás.
Erre itt az elején mondok is egy személyes példát. A gimnáziumi évek alatt igyekeztem mindent megenni, hiszen a délutáni edzésekhez kellett az energia. Nem is nagyon volt ezzel gond, egészen addig, míg nem szerepelt a menüben a paradicsomos káposzta vagy a kelkáposzta-főzelék. Szinte szájzáram alakult ki, ha bele kellett kanalaznom. Évtizedekre megutáltam ezeket az ételeket, ma pedig a kelkáposzta a kedvenc főzelékeim sorában áll, rögtön a tök, a paszuly és a sóska mellett.
A Reddit fórumán több száz hozzászólás érkezett a témában. Sokan a menzai kosztok miatt utáltak meg egyes ételeket, ugyanakkor többen is kifejtették, hogy ők bizony szerették az iskolai étkeztetést gyerekkorukban. Úgy látszik a lényeg inkább az, hogy milyen konyhán, milyen anyagi befektetéssel és szakmai motivációval főztek.
A leggyakrabban a finomfőzelék, a rágós főtt hús vizes krumplival és meggyszósszal, a mócsingos, zsíros pörköltek, a paradicsomos káposzta, tojásleves, frankfurti leves és az összeragadt káposztástészta került a fókuszba, mint ehetetlen étel. De volt, akinek a rosszul sült-főtt csirkecomb nyúlós bőre és nyers belseje okozott életre szóló traumát, máshol viszont olyan jól készítették, hogy a kedvenc ételek közé került. Így járt egyébként a sárgaborsó főzelék és a paradicsomleves is. A csokiszósszal leöntött piskóta is sokak kedvence volt, de akadt két hozzászóló is, aki kifejezetten utálta. A bolognai szószos tészta és a grízes tészta is megosztó étel, a krumplifőzelék pedig inkább a szeretem kategóriába került.
És akkor lássuk most szubjektív gyűjtésünkben az 5 legelutasítottabb ételt, amihez mellékelünk recepteket is a Nosalty segítségével, mert hisszük, hogy finoman is el lehet ezeket a fogásokat készíteni.
Galéria
Finomfőzelék
Finomfőzelék. Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 40 dkg karalábé, 40 dkg sárgarépa, 4 csapott evőkanál finomliszt, 3 dl víz, 2.5 dl tej, 60 dkg zöldborsó, 2 teáskanál só.
Elkészítés: A karalábét megpucoljuk, megmossuk, apró (1 cm-es) kockára vágjuk. A felhevített olajra dobjuk, csipet sóval, pici vízzel (kb. fél dl), lefedve majdnem teljesen puhára pároljuk. A karalábé olyan aranyos, hogy közli velünk, amikor mar majdnem jó, a fehér színből opálosra vált. Ekkor adjuk hozzá a szintén megpucolt, megmosott, apró kockára vágott sárgarépát. Fedő alatt tovább pároljuk. Ha nincs már víz alatta, akkor azt is öntsünk rá megint. Hintsük meg liszttel a puha zöldségeket, alaposan keverjük össze, és pirítsuk meg. Öntsük fel hideg vízzel, majd a tejjel, amikor forr, akkor adjuk hozza a zöldborsót. Főzzük 2-3 percig, és már kész is. Keverjük bele a sót, megkóstoljuk. A zöldségektől elég édesnek kell lennie a főzeléknek, ha nem, akkor esetleg adhatunk hozzá cukrot.
Finomfőzelék
Finomfőzelék. Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 40 dkg karalábé, 40 dkg sárgarépa, 4 csapott evőkanál finomliszt, 3 dl víz, 2.5 dl tej, 60 dkg zöldborsó, 2 teáskanál só.
Elkészítés: A karalábét megpucoljuk, megmossuk, apró (1 cm-es) kockára vágjuk. A felhevített olajra dobjuk, csipet sóval, pici vízzel (kb. fél dl), lefedve majdnem teljesen puhára pároljuk. A karalábé olyan aranyos, hogy közli velünk, amikor mar majdnem jó, a fehér színből opálosra vált. Ekkor adjuk hozzá a szintén megpucolt, megmosott, apró kockára vágott sárgarépát. Fedő alatt tovább pároljuk. Ha nincs már víz alatta, akkor azt is öntsünk rá megint. Hintsük meg liszttel a puha zöldségeket, alaposan keverjük össze, és pirítsuk meg. Öntsük fel hideg vízzel, majd a tejjel, amikor forr, akkor adjuk hozza a zöldborsót. Főzzük 2-3 percig, és már kész is. Keverjük bele a sót, megkóstoljuk. A zöldségektől elég édesnek kell lennie a főzeléknek, ha nem, akkor esetleg adhatunk hozzá cukrot.
Fotó megosztása:
Kelkáposzta
Kelkáposzta-főzelék. Hozzávalók: 0.5 kg kelkáposzta, 20 dkg burgonya, 2 evőkanál finomliszt, 2 gerezd fokhagyma, köménymag ízlés szerint, majoranna ízlés szerint, só ízlés szerint, 2 evőkanál napraforgó olaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 2 dl víz.
Elkészítés: a kelkáposztát megmossuk, összevágjuk, vizet öntünk rá és felforraljuk. Addig meghámozzuk a krumplit, kockára vágjuk. Ha forr a víz, leöntjük a káposztáról, és újra öntünk rá annyit, hogy ellepje. Befűszerezzük, beletesszük a krumplit és puhára főzzük. Az olajon világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikát és felöntjük hideg vízzel. Ha megpuhult a káposzta meg a krumpli, hozzáöntjük a rántást és felforraljuk. Fasírttal, sült hússal kínáljuk, de szoktam belefőzni karikára vágott virslit is.
Fotó megosztása:
Paradicsomos káposzta
Paradicsomos káposzta. Hozzávalók: 1 kg káposzta, 10 dkg sűrített paradicsom, 1.5 teáskanál olívaolaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, 1 kis fej vöröshagyma (kockára vágva), 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál só, 1 csipet szerecsendió, 5 dkg cukor, 4 dl víz.
Elkészítés: a káposzta külső leveleit leszedjük, torzsáját kivágjuk, kockára vágjuk. Egy lábasban az olajra rakjuk a hagymát, paprikát, sót meg a káposztát, kevés vizet öntve hozzá (0,5-1 dl), puhára pároljuk. A sűrített paradicsomot 3 dl vízzel felhigítjuk. A lisztet egy serpenyőben, szárazon megpirítjuk és fokozatosan hozzáöntjük a paradicsomlevet, kézi habverővel csomómentesre elkeverjük. Hozzáöntjük a már puha káposztához a szerecsendióval és egyet rottyantunk rajta. A tűzről lehúzva elkeverjük benne a cukrot.
Fotó megosztása:
Tojásleves
Tojásleves. Hozzávalók: 1 evőkanál napraforgó olaj, 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény, 1 teáskanál fűszerpaprika, 3 g finomliszt (1 teáskanál), 1.5 l víz, 5 db tojás, só ízlés szerint.
Elkészítés: Az olajat egy edénybe tesszük, és lassú tűzön felmelegítjük. Beletesszük az őrölt köményt, a pirospaprikát, a lisztet, és gyors mozdulatokkal összekeverjük, kicsit összepirítjuk. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a vizet, ügyelve arra, nehogy csomós legyen a vízzel hígított rántás. A levet felforraljuk, sóval és vegetával ízlés szerint fűszerezzük. 2 db tojást egy csipet sóval felverünk (ne habosra), és a forrásban lévő lébe csurgatjuk. Óvatosan megkavarjuk. Ezután a maradék 3 db tojást egyenként „beleütjük” a levesbe. Ezután addig főzzük, ameddig az egész tojások megfőnek (kb 6 perc).
Fotó megosztása:
Káposztáskocka
Káposztáskocka. Hozzávalók: 800 g káposzta, ízlés szerint só, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 evőkanál napraforgó olaj. ízlés szerint bors, ízlés szerint őrölt fűszerkömény, 500 g tészta (fodros kocka).
Elkészítés: a káposztát felaprítjuk, finoman lesózzuk, hagyjuk állni, majd kinyomkodjuk. Közben egy nagy lábasban vizet teszünk főni. Egy magas serpenyőben olajon vékonyan szeletelt hagymát párolunk. Rászórjuk a kinyomkodott káposztát, és folyamatos felügyelet mellett összepirítjuk őket. Borssal, köménnyel fűszerezzük. Ha felforrt a víz, beleszórjuk a tésztát, sózzuk, keverjük, és főzzük. A kész tésztát leszűrjük és a káposztára szedjük, összekeverjük vele. Tálaláskor frissen őrölt borssal szórjuk a tésztát, jó étvágyat hozzá!
Fotó megosztása:
Itt pedig következzenek a legkedveltebb menzás ételek
Galéria
Borsos tokány
Borsos tokány. Hozzávalók: 25 dkg sertéscomb, 15 dkg kolozsvári szalonna, 1 közepes vöröshagyma, 2 közepes paradicsom, 2 közepes tv-paprika, 5 dl víz, 1 csapott evőkanál finomliszt, bors ízlés szerint, só ízlés szerint.
Elkészítés: a tokányok alapja a szalonna, amit kockára vágva kisütünk. Minden, ami ezek után következik, változhat, kivéve ezt. A kisült szalonnához adjuk a kockára vágott hagymát is, amit üvegesre párolunk. Majd jöhet a lehetőleg csíkokra vágott hús, ami miatt a tokány a tokány nevet kapta. Fehéredésig süssük, majd ízlésünknek megfelelően sózzuk és borsozzuk. Az ugyancsak kockára vágott paradicsomot és paprikát is a húshoz adhatjuk, majd addig főzzük, míg levet ereszt, és picit elkezdi elfőni. Ekkor öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Majd közepes lángon hagyjuk, hogy a víz jelentős része elfőjön. A legvégén még egy evőkanál lisztet szórunk a tokányra, amit jól elkeverünk, hogy ne legyen csomós. Köretként pedig tésztát vagy nokedlit kínáljunk hozzá.
Borsos tokány
Borsos tokány. Hozzávalók: 25 dkg sertéscomb, 15 dkg kolozsvári szalonna, 1 közepes vöröshagyma, 2 közepes paradicsom, 2 közepes tv-paprika, 5 dl víz, 1 csapott evőkanál finomliszt, bors ízlés szerint, só ízlés szerint.
Elkészítés: a tokányok alapja a szalonna, amit kockára vágva kisütünk. Minden, ami ezek után következik, változhat, kivéve ezt. A kisült szalonnához adjuk a kockára vágott hagymát is, amit üvegesre párolunk. Majd jöhet a lehetőleg csíkokra vágott hús, ami miatt a tokány a tokány nevet kapta. Fehéredésig süssük, majd ízlésünknek megfelelően sózzuk és borsozzuk. Az ugyancsak kockára vágott paradicsomot és paprikát is a húshoz adhatjuk, majd addig főzzük, míg levet ereszt, és picit elkezdi elfőni. Ekkor öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Majd közepes lángon hagyjuk, hogy a víz jelentős része elfőjön. A legvégén még egy evőkanál lisztet szórunk a tokányra, amit jól elkeverünk, hogy ne legyen csomós. Köretként pedig tésztát vagy nokedlit kínáljunk hozzá.
Fotó megosztása:
Krumplifőzelék
Krumplifőzelék. Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 200 ml tejföl, 2 evőkanál napraforgó olaj, 2 evőkanál finomliszt, babérlevél ízlés szerint, 400 g virsli, 5 szelet bacon, füstölt pirospaprika ízlés szerint.
Elkészítés: a hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk, és megszórjuk pirospaprikával. A krumplit megpucoljuk, jól megmossuk és kockára vágjuk. Egy edényben odatesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a pirított hagymát, beleteszünk 2 babérlevelet egészben, sózzuk és főzzük kb. 30 percen keresztül. Ha a krumpli megpuhult, a tejfölt simára keverjük a liszttel, a krumpli levéből néhány kanállal kiveszünk és összekeverjük a lisztes tejföllel. Ezzel behabarjuk a főzeléket, ezután pedig összeforraljuk. Most sült virslivel és sült bacon morzsákkal tálaljuk, de lehet kolbásszal és tojással is egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Fotó megosztása:
Sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsó-főzelék. Hozzávalók: 50 dkg felesborsó, 2 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál napraforgó olaj, 1 evőkanál finomliszt, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, fűszerpaprika ízlés szerint.
Elkészítés: a borsót főzés előtti este megmossuk, beáztatjuk. (De akkor is megfő, ha elfelejtettük beáztatni.) Másnap hideg vízben feltesszük, megsózzuk, megborsozzuk, és minimum egy órán át főzzük. Az egyik fej hagymát apróra felkockázzuk, és az olajjal meg a liszttel rántást készítünk belőle. Pirospaprikával megszórjuk, és a főzelékhez adjuk, jól kiforraljuk. Botmixerrel pürésítjük - így sokkal jobban emészthető -, majd a másik fej hagymát felkockázzuk, és megpirítva a főzelék tetejére szórjuk.
Fotó megosztása:
Grízes tészta
Grízes tészta. Hozzávalók: 30 dkg rétesliszt, 3 tojás, 1 csipet só, 250 g búzadara, 3 evőkanál napraforgó olaj, 2.5 dl víz, 10 dkg porcukor, 4 evőkanál sárgabaracklekvár.
Elkészítés: a lisztből, tojásból, sóból tésztát gyúrunk, majd három cipóra osztjuk, letakarjuk, és kb. fél óráig pihentetjük. Ezután ha van tésztanyújtógépünk, kinyújtjuk, és szélesmetéltre vágjuk vele /igazából könnyebb dolgunk van vele/. Ha nincs, akkor nem kell cipókra osztanunk, egybehagyjuk az összegyúrt tésztát, és a pihentetés után enyhén lisztezett felületen késfok vastagságúra kinyújtjuk, és metéltre vágjuk. Ezután enyhén sós forrásban lévő vízben kifőzzük, néhány perc alatt megvan, lecsepegtetjük, kevés olajjal átforgatjuk. Végül a pirított grízzel óvatosan összerázzuk. Gríz: a búzadarát az olajon kevergetve aranysárgára pirítjuk, majd a vízzel felöntjük. Addig kevergetjük a tűzőn, míg újra szóródós nem lesz. Végül a főtt tésztával összerázzuk. Tálalás porcukorral és lekvárral, ízlés szerint.
Fotó megosztása:
Bácskai rizses hús
Bácskai rizses hús. Hozzávalók: 2 evőkanál fűszerpaprika, 50 dkg sertéshús (comb, lapocka vagy tarja), 25 dkg rizs, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 evőkanál sertészsír (vagy olaj).
Elkészítés: szaftos sertéspörköltet készítünk: a finomra vágott vöröshagymát megdinszteljük kevés zsiradékon, és hozzáadjuk a megtisztított, és felkockázott sertéshúst. Fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a felaprított fokhagymát és egy csipet köményt. A paradicsom héját eltávolítjuk, felkockázzuk, és a paprikával együtt a húshoz adjuk. Fedővel lefedve készre főzzük, ha szükséges, kevés folyadékkal öntsük fel. Sózzuk, borsozzuk. A rizst kevés olajon futtassuk meg, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntve készre főzzük. Ha a rizs elkészült, összekeverjük a hússal, és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket.
Fotó megosztása:
Alábbi galériánkban a Fortepan képei között megnézheti, milyen volt a menzai élet a 20. században.
Galéria
Fortepan/Gábor Viktor
Fortepan/Gábor Viktor
Fotó megosztása:
Fortepan/bauer sándor
Fotó megosztása:
Fortepan/bauer sándor
Fotó megosztása:
Fortepan/bauer sándor
Fotó megosztása:
Fortepan/bauer sándor
Fotó megosztása:
Fortepan/bauer sándor
Fotó megosztása:
Fortepan/bauer sándor
Fotó megosztása:
Fortepan/bauer sándor
Fotó megosztása:
Fortepan/Baráth Endre
Fotó megosztása:
Mint korábban megítuk, egy sándorfalvi iskolában svédasztalos menzát vezettek be, itt olvashat cikket e témában! Itt pedig arról írtunk, hogy milyen nagy sikere van a svédasztalos étkeztetésnek. Ha pedig a Fortepan univerzumában kalandozna, akkor idézze fel a balatoni nyarakat ennek a cikknek a segítségével!