Kevés olyan alapélelmiszer létezik, amelyről ennyire kevesen tudják, milyen veszélyes környezetből érkezik az asztalunkra. A kesudiót legtöbben egészséges nassolnivalóként tartják számon: krémes, enyhén édeskés ízű, salátákban, desszertekben és magában fogyasztva is népszerű. A háttérben azonban egy olyan növény áll, amely a természet egyik legagresszívebb védekezési rendszerét fejlesztette ki – írja a Magro.hu.
A kesudió valójában nem dió
Botanikai szempontból a kesudió egyáltalán nem dió. A trópusi kesufa termésén nő, de nem a gyümölcs belsejében, hanem annak alján, egy kemény, különálló tokban. Maga a húsos gyümölcs – az úgynevezett kesualma – ehető, lédús és savanykás, de ritkán jut el Európába, mert gyorsan romlik.
Az ehető kesudió a külső tokban rejtőzik, ami egy rendkívül erősen irritáló olajat tartalmaz. Ez az anyag kémiailag rokon azokkal a vegyületekkel, amelyeket a mérges szömörce vagy a mérges tölgy is termel. Már kis mennyiségben is súlyos bőrreakciót válthat ki: hólyagos, fájdalmas gyulladást okozhat, de belélegezve a légutakat is károsíthatja.
Ezért fontos tudni: nyers kesudió nem létezik biztonságos formában. Amit a boltokban nyersként látunk, az is már átesett egy alapos hőkezelésen.
Életveszélyes a feldolgozása is
A kesudió feldolgozása az egyik legösszetettebb és legveszélyesebb folyamat az élelmiszeriparban. A héj eltávolítása előtt a termést magas hőmérsékleten kezelik, hogy a mérgező olaj lebomoljon vagy semlegesüljön. Ha ez a lépés nem megfelelően történik meg, a felszabaduló gőzök a dolgozók egészségét veszélyeztetik.
A modern üzemek ezért zárt rendszerekben, szigorú munkavédelmi szabályok mellett dolgoznak. A héj feltörése után a magot további tisztítás, szárítás és gyakran újabb pörkölés követi, mire végül fogyasztható állapotba kerül.
Miért érdemes kesudiót fogyasztani?
A kesudió kiváló tápanyagforrás, és megfelelő feldolgozás után teljesen biztonságos.
Gazdag növényi fehérjében, antioxidáns hatású, jót tesz a szív és az érrendszer egészségének, segít szabályozni a vércukorszintet, az agyi, idegi tevékenységeket is elősegíti és jó hatással van a csontokra és a fogakra is.




Korábban írtunk már a mandula, a mogyoró és a napraforgómag pozitív hatásairól is.

