Kertünk-Portánk

Kertünk őszi kincse a dió és a mogyoró

pixabay
pixabay
Kedvezően hatnak az egészségünkre.

Az ősz talán az esztendő legszínesebb és leggazdagabb évszaka. A fák levelei ezernyi színben pompáznak, különleges, csak ebben az évszakban érezhető hangulatot teremtve. De nem csak a hangulatunkra van jótékony hatással az ősz, hanem az egészségünkre is, ha ki tudjuk használni a természet és a saját kertünk adta értékes termések sokszínűségét. Hiszen a kertünkből vagy a közeli erdőből származó betevőkből egészséges ételeket készíthetünk.

Az Agrároldal cikkében a dió és a mogyoró kerül a fókuszba bemutatva, hogy mennyire egészségesek ezek a csemegék, valamint hogyan lehet beépíteni őket az őszi étrendünkbe.

pixabay

A dió egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A dió évezredek óta fontos része az emberi táplálkozásnak, és az egyik legegészségesebb diófélének tartják. Igazi őszi kincs, tele van értékes tápanyagokkal és jótékony hatásokkal. Íme néhány érdekes tény róla:

Omega-3 zsírsavak

A dió kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek fontosak az agy egészségéhez és az érrendszer védelméhez. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.

Antioxidánsok

A dió gazdag antioxidánsokban, például a C-vitaminban és az E-vitaminban, amelyek segítenek a sejtek védelmében a káros szabad gyökök ellen.

Rost

Magas rosttartalma miatt a dió segíthet az emésztés szabályozásában és a teltségérzet elérésében. Rendszeres fogyasztása támogathatja a súlykontrollt is. Növeli a bélrendszerben található jótékony baktériumok mennyiségét.

Értékes zsírok

A dióban található egészséges zsírok, például az olajsavak hozzájárulhatnak az egészséges koleszterinszint fenntartásához.

pixabay

A mogyoró egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A mogyoró is egy őszi finomság, amely értékes tápanyagforrás. Kiváló immunerősítő, mivel rengeteg ásványi anyagot, vitamint és tápanyagot tartalmaz. Nézzük, miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Energiaforrás

A mogyoró magas kalóriatartalommal rendelkezik, és kiváló energiaforrásként szolgál, ideális a hideg időben, amikor több energiára van szükségünk.

Fehérjék

A mogyoró gazdag fehérjében, ami segít az izmok és a szövetek regenerálódásában.

Vas és magnézium

Fontos ásványi anyagokat tartalmaz, például vasat és magnéziumot, amelyek hozzájárulnak a vérképzéshez és az idegrendszer egészségéhez.

Telítetlen zsírsavak

A mogyoró jó forrása a telítetlen zsírsavaknak, amelyek támogatják a szív- és érrendszer egészségét.

Számos olyan lehetőség létezik, amikkel könnyen be tudjuk építeni az ősszel érő kerti kincseit az étrendünkbe.

  • Reggeli: Szórj néhány diót vagy mogyorót a reggeli zabkásádra vagy joghurtodra, hogy energiával indulj a napod.
  • Saláták: A dió vagy a mogyoró egy kiváló ropogós hozzávaló salátákhoz, így izgalmasabbá teheted az étkezéseket.
  • Sütemények és péksütemények: A dió vagy mogyoró darabokkal gazdagíthatod a süteményeket vagy kenyeret.
  • Zöldségekkel: A dió vagy mogyoróval megszórva az ősz zöldségeit, például a sütőtököt vagy a kelkáposztát, még ízletesebbé teheted.
  • Nassolni való napközben: Erőt és energiát adó finomság a mogyoró és a dió. Étkezések között is kiváló csemege, akár mézzel gazdagítva.
Kapcsolódó
Kétségbeesett küzdelem a kertek rémei ellen
Egyelőre megoldatlan problémát jelent a spanyol csupasz csiga és a dióburok-fúrólégy jelenléte és károkozása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik