Kertünk-Portánk

Ezért hullik le zölden a dió a fáról

Getty Images
Getty Images

Június második felében több kerttulajdonos kereste meg Tóth István növényvédelmi szakmérnököt, hogy segítsen nekik, miért hullik le zölden a dió a fáról, írja a sonline.hu.

Tóth szerint a jelenséget két kórokozó okozza: a gnomónia gombabetegség és a xanthomonas baktérium kettős fertőző hatása érvényesült a terméskötődéskor, az esős időjárás nagyon kedvezett mindkét kórokozó szaporodásának.

Van olyan kert, ahol a zöld termés fele lehullott a fáról. 

Tavasszal lemosó permetezéssel és réztartalmú készítményekkel tudtak védekezni a fertőzése ellen.

Július közepén megkezdődött a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása, egy-egy burokból akár 40–50 nyű is előkerülhet, teljesen belefúrják magukat a termésbe így károsítva a dióbelet is. A kár­tevő a zöld burkot feldarálja, az elkezd rothadni, korhadni.

Akinek van lehetősége, acetamipirid hatóanyagú rovarölő szerrel permetezze a fákat 8–10 naponként és sárga fogólapokat, rovarcsapdákat helyezzen ki, így nagymértékben tudja csökkenteni a fertőzést

– sorolta Tóth István.

Hozzátette, akik a fa alá fóliát terítettek és a rajta lévő leveleket összeszedték, ott kevesebb a kártevő.

Jelenleg 5-6 ezer forint körül van egy kiló dióbél, a természet nem adja ingyen termését, de ha megfelelően védekezünk, akkor megmenthetjük a diót a karácsonyi ünnepekre. A dióburok-fúrólégy is elkezdte támadását, petéket rak a zöld héj alá

– zárta gondolatait a lap érdeklődésére.

Kapcsolódó
Zöld dió befőtt tartósítószer nélkül - Ebbe mindenki beleszeret
Mennyei íz, liba- és kacsacombbal egyenesen királyi falat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik