Otthon készült

Zöld dió befőtt tartósítószer nélkül – Ebbe mindenki beleszeret

Mennyei íz, liba- és kacsacombbal egyenesen királyi falat.

Szépen kerekedik már a zölddió, szezonja van. Itt az ideje – mielőtt kialakul a kemény héj a belsejében –, hogy ínyenc befőttet készítsünk belőle.

Két darab ötliteres üvegbe való zöld dió beszerzésével kezdődik a procedúra. Nyilván lehet kevesebb is a dió, de ha már dolgozik vele az ember, akkor álmodja meg a bőség kosarát! Zöld diót nemigen árusítanak piacon, így ismerősnél, szomszédnál, rokonnál próbálkozhatunk, szerencsés esetben réten, mezőn árválkodó diófa lehet segítségünkre.

zolddio3

A diókat villával megszurkáljuk, egészben tesszük bele az üvegekbe – ha van rossz része, azt kivágjuk -, majd hideg vízzel csordultig töltjük azokat. Két héten keresztül minden nap egyszer kiöntjük a vizet belőlük, majd újratöltünk, s hűvös helyen „érleljük”.

A 15. napon az addigra szinte megfeketedett diót nagy lábosba tesszük

zolddio4

Egy deciliter 10 százalékos ecetet, valamint annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforraljuk, majd a levet leöntjük róla. A dió megpuhul és még feketébb lesz.

Ezt követően újra annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Hozzáadunk 1 kg cukrot, 1 kis darab fahéj rudat, 8-10 darab szegfűszeget, 1 teáskanál citromsavat és – kevergetve – újra felforraljuk, majd a levében 24 órán át pihenni hagyjuk.

Másnap és harmadnap (!) a forralást megismételjük. Utána forrón kiszedjük a diót, 720 ml-es üvegekbe tesszük, üvegenként ráöntünk egy stampedli – bármilyen – rumot, majd a forró lével csordultig töltjük.

zolddio

Végezetül következik a palackozás

Tartósítószert nem teszünk bele: úgy zárjuk le, hogy két réteg fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk, ezt az üveg szájára húzzuk, s erre jöhet a fedő. Így mehet a száraz dúnsztba, néhány nap múlva pedig sötét, hűvös helyre tesszük. Évekig eláll.

A zöld dió befőtt elkészítése ugyan időigényes munka, de amikor Márton napján, a sült libacomb mellé, vagy karácsonykor a kacsamellhez fogyasztjuk, csettintünk egyet: megérte a fáradozás.

Jó munkát, jó étvágyat hozzá, egészségünkre!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik