Kertünk-Portánk

Segítsünk gyümölcsfáinknak az őszi tápanyagraktározásban!

pixabay
pixabay

Nemsokára véget ér a nyár, az őszi időszakban pedig, egészen a lombhullásig tart a fás növényekben a tápanyag-felhalmozás és nem mindegy, hogy milyen segítséget nyújtunk gyümölcsfáinknak.

A Magyar Mezőgazdaság írt arról, hogy tanulmányok sora igazolja, hogy tavasszal az almafák 80%-ban az ősszel elraktározott nitrogént használják a fejlődésükhöz még a virágzás idején és azon túl is. Az idei sok eső miatt különösen figyelni kell a nitrogénpótlásra, mert az egyik leggyorsabban mozgó elemként könnyen kimosódik a talajból.

A fák téli felkészülése hónapokon át zajlik, fokozatosan töltik fel tartalék tápanyagokkal a gyökérzetüket, a törzset, majd az ágakat és vesszőket. Ez azt jelenti, hogy szüret után még gondoskodnunk kell a megfelelő tápanyagellátásukról, és ha a körülmények nem kedvezőek, segíteni a tápanyagfelvételt.

Szüret után a makroelemek mellett kalciumra, vasra, mangánra, bórra és cinkre van szükségük a gyümölcsfáknak. Számos tényező befolyásolja a tápanyag-utánpótlást, hiszen a növény mindenkori igényeihez, a helyi körülményekhez és az időjárás változásaihoz igazodva kell adagolni a szükséges tápelemeket.

Idén az özönvízszerű esőkkel gyűlt meg a bajunk. A sok eső ki is moshatja a tápelemeket az idősebb levelekből, ez a kálium, a bór és a mangán esetében lehet érzékeny mennyiség. Nemcsak a lomb, hanem a talaj felsőbb rétegeinek tápanyag-tartalma is kimosódik, elsősorban a nitrát-nitrogén.

A makroelemek, vagyis a nitrogén, foszfor és kálium továbbra is adható talajon keresztül, de már a kalciumot, magnéziumot és a szükséges mikroelemeket (bórt, cinket, mangánt és vasat) lombtrágyaként adjuk, hogy biztosan beépüljenek a növénybe.

Hosszú távon mindenképp érdemes növelni a talaj szervesanyag-tartalmát, mert azzal a benne élő gombák és baktériumok is felélénkülnek. A talajélet serkentése azért lényeges, mert ezek a mikrobák teszik fölvehetővé a tápelemeket a növények számára.

Kapcsolódó
Új gyümölcsfajtákkal kísérleteznek az éghajlatváltozás miatt
Globális felmelegedéshez alkalmazkodnak az európai növénytermesztők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik