Mozaik

Új gyümölcsfajtákkal kísérleteznek az éghajlatváltozás miatt

Pixabay
Pixabay
Alkalmazkodni kell a megváltozott éghajlathoz.

A melegebb idő miatt új gyümölcsfákat kell meghonosítani Európában – írta az Euronews.

A Copernicus Klímaváltozási Szolgálat legfrissebb adatai szerint Európa a 3. legmelegebb januárját élte meg, a leghidegebb hónap hőmérséklete 2,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991-2020 közötti időszak átlagát.

A gyümölcstermesztők bajban vannak, hiszen számos európai fajtának hosszú, hideg télre van szüksége ahhoz, hogy nyáron elég gyümölcsöt hozzon.

A globális éghajlatváltozás évről évre megzavarja a fák természetes ciklusát, ezért kutatásokat kezdtek a jövő gyümölcsfáinak megtalálásáért.

Pixabay

Bénédicte Wenden olyan alma-, cseresznye-, sárgabarack- és őszibarackfajtákat keres, amelyek jól teremnek a magasabb hőmérsékleten is. A szakember egy Bordeaux melletti gyümölcsösben öt-öt fajtát hasonlít össze minden fajból. A tudós célja, hogy azonosítsa azokat a tulajdonságokat, amelyek lehetővé teszik, hogy megfelelő fajtákat nemesítsenek a jövőben.

Az európai gazdálkodóknak a legtöbb fejtörést az okozza, hogy télen már nincs elég hideg, így a virágzás szabálytalan, és a terméssel is gondok vannak.

Philippe Sfiligoï biotermesztő két egymást követő évben veszítette el a termést a késői fagyok miatt. A gazda attól tart, hogy idén megismétlődik az eset, ezért új fajtákra vált, és készül egy melegebb bolygóra.

A kertész azt tervezi, hogy a jövőben minden gyümölcsfát az éghajlatváltozáshoz igazít majd.

Kapcsolódó
Aranyat érő kincset gyűjtött az évszázados matuzsálemről
Zicska Szilárd ősi körtefajtára bukkant Somogy vármegye egyik aprócska falujában.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik