Kertünk-Portánk

Aranyat érő kincset gyűjtött az évszázados matuzsálemről

Facebook / Zicska Szilárd
Facebook / Zicska Szilárd
Télen sem pihen a vérbeli kertész.

Zicska Szilárd meseszép zselici birtokáról írtunk már korábban. A közelmúltban a dunántúli gyümölcsész egy bejegyzésben mutatta meg egyik értékes szerzeményét. Télen sem pihen a természetbarát, a napokban különleges oltóvesszőt sikerült begyűjtenie egy körtefa matuzsálemről.

Attalában Somogy és Tolna határán található a tiszteletet parancsoló gyümölcsfa. Amikor a ház épült, 1905-ben a kis körtefa már ott állt ahol ma terebélyesedik. Tavaly nyár végén éppen arra jártam, és szokásom szerint benézegettem az udvarokba. Ilyenkor azt figyelem, hogy vannak-e öreg gyümölcsfák erre-arra

– mesélte Zicska Szilárd a Sokszínű vidéknek, hozzátette, így talált például Szentlászlón a Nemes sóvári almafajtára amit még egy első világháborút megjárt veterán ültetett.

facebook / Zicska Szilárd

Amikor a kaposvári gyümölcsész rábukkant az attalai körtefára, a matuzsálem ágairól már érett körték lógtak. Az évszázados körtefajta ismeretlen volt a zselici természetbarát számára.

Zicska Szilárd végül becsengetett a szomszédhoz, mivel az öreg házból nem jött ki senki, akivel beszélhetett volna.

Jól tettem, hogy próbálkoztam, mert kiderült, hogy ők azok, akik figyelnek a portára. Felhívtuk a Kecskeméten élő leszármazottat, aki elmondta, hogy a fajta eredeti nevére már nem emlékeznek, de István körtének hívták, mivel Szent István napja körül érik.

Szilárd a közelmúltban visszament a községbe, hogy oltóvesszőt kérjen a különleges fáról, melynek gyümölcse hasonlít az Arabitka körtére, de annál jóval később érik. A kertbarát reméli, hogy a genetika segítségével rájöhet majd arra, hogy milyen fajtával van dolga.

Facebook / Zicska Szilárd

Ha sétáink során, vagy a szomszédban ízletes gyümölcsöt kóstolunk, akkor oltással megoldható, hogy a saját kertünkben is teremjen az ízletes gyümölcsöt adó fa. Az oltásnál vigyáznunk kell arra, hogy fajtája azonos legyen a kiszemelt alanyéval. Érdemes az oltóvesszőket január-februárban szedni.

Zicska Szilárd azt is elárulta, hogy az oltásnál vigyáznunk kell, hogy a begyűjtött nemes fajtát vele kompatibilis alanyra oltsuk. A gyümölcsész tapasztalata, hogy a körtét például lehet vadkörtére, birsre, de akár galagonyára is oltani.

Kapcsolódó
Széchenyi vadkörtét nevel birtokán a csurgói gazda
A paraszt nem az utolsó a múltból, hanem első a jövőből, vallja a gazda.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik