Kertünk-Portánk

Késő őszi csodagyümölcs a naspolya

wikimedia commons
wikimedia commons
Kiemelkedő a C-vitamin és a vastartalma, kiváló méregtelenítő, antioxidánsokkal teli gyümölcs, amit még pakolásként is használhatunk a bőr megszépítésére.

A naspolya a napokban jelent meg a piacokon, hiszen ez a tipikusan csúnya, de nagyon finom gyümölcs csak akkor élvezhető, ha a keménységét már megtörte a késő őszi fagy. Sokan főznek zselét is a naspolyából, kihasználva a magas pektin tartalmát – írta cikkében a Bahír.

A zselé mellett tartósíthatjuk télre gyümölcslekvárként, fogyaszthatjuk húsok mellé pürének, vagy akár almával, birssel, körtével, vagy szilvával összekeverve például ivólének.

A késő ősszel, tél elején érő naspolya barna színű, éretten a tapintása olyan, mintha romlófélben lenne. Maszatolós, nem lehet belőle harapni. Mégis a szokatlan, csábító ízvilágával  könnyen megszeretteti magát, főképpen mikor megismerjük értékeit.

A rózsafélék családjába tartozó naspolya Japánból származik, mások pedig úgy tudják, hogy egy kínai kantonból hozták át Európába. Terméséből és leveléből előállított készítményeket elődeink elsősorban a szájüreg és a garat gyulladásainak csökkentésére használták.

A naspolya gyümölcs 12 százalék szénhidrátot, és a rokonai, az almafélék közül is kiemelkedő mennyiségű, 12 mg C-vitamint tartalmaz száz grammonként. Jelentős a vas és a kalcium tartalma, fokozottan ajánlott a fogyasztása a vérszegénységben szenvedőknek.

Ez a gyümölcs antioxidáns tartalmánál fogva serkenti a természetes védekező rendszerünket. Rostjai lassítják a szénhidrátok emésztését, és felszívódását, tehát a fogyasztása mérsékeli a vércukorszint étkezést követő hirtelen megemelkedését.

A gyümölcs bőséges rosttartalma miatt minden nap ajánlott a nagyobb mennyiségű fogyasztása méregtelenítéskor. Egyik összetevője az amigdalin, erősíti, valósággal felturbózza a májat, így ez a létfontosságú szervünk ez által felgyorsul és így még hatékonyabb lehet a méregtelenítés. A naspolya rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a vesehomokot is okozó húgysav kiürüléséért, mivel a gyümölcs étkezésünkbe történő beiktatásával csökkenthetjük a pangó folyadékot.

A gyümölcs magas antioxidáns- és B-vitamin-tartalmával segít megelőzni, elhalványítani, csökkenteni a ráncokat. Pakolásként, mézzel keverve, remek eredményt érhetünk el a bőrünk megszépítése érdekében.

Kapcsolódó
Termesszék velem: naspolya
A nagyon elfoglalt emberek és a lusták gyümölcsfájának is mondják.
Olvasói sztorik