Otthon készült

Így tároljuk a gyümölcsöt és a diót télen

Pexels.com
Pexels.com
Tárolni csak ütődés-, nyomódás,- sérülés- és féregmentes, tökéletesen ép, egészséges gyümölcsöt lehet.

Akinek van lehetősége, igyekszik télre az ősszel termett gyümölcsből eltenni. Sokan befőznek vagy fagyasztanak, de más mód is van a tárolásra, spájzolni is lehet egy-két darabot.

Téli eltartásra elsősorban a téli alma alkalmas, de jól tárolható a Jonatán, a Starking, a Húsvéti Rozmaring, a Sóvári és egyéb viaszos héjú almák, írja az edenkert.hu.

Kapcsolódó
10 zöldség, amely valójában gyümölcs
A listán lehet vitázni, és a besorolást más szempontból vizsgálni, kérdés, hogy érdemes-e.

Mire kell odafigyelni?

Tárolni csak ütődés-, nyomódás,- sérülésmentes, féregmentes, tökéletesen ép, egészséges gyümölcsöt lehet. A közepes vagy kisebb alma jobban eláll, mint a nagy. A már beérett, vagy túlérett alma tárolásra nem, inkább aszalni vagy befőzni alkalmas. Az alma alapszíne zöld. A piros almák alapszíne is eltűnik itt-ott, ahol a gyümölcsöt egy levél beárnyékolta, vagy gally fedte. Ha ez az alapszín zöld, vagy zöldes, akkor a legalkalmasabb az alma a tárolásra. Ha már sárga, úgy beérett és másként kell felhasználni.

Az alma, körte tárolása télen

Az almát amennyiben lehetőség van rá, érdemes földes helyiségben, száraz, szellős pincében, vagy kamrában, rácson, vagy ládákban tárolni. Legjobb a +4 fokos hőmérséklet, és a páratartalomra is érdemes odafigyelni. Jó ötlet a helyiség ablakait éjjelre nyitva hagyni, az ajtóra pedig hálót tenni, hogy kellően lehűljön a helyiség.  Szobában, előszobában, szekrény tetején, a padlós, száraz helységekben az alma hamar megráncosodik, veszít a nedvességéből. Ha ládában tartjuk az almát, azt havonta egyszer át kell válogatni, a hibásakat vagy túléretteket el kell távolítani.

A körtét is érdemes átválogatni tárolás előtt, mert csak a hibátlan téli körte alkalmas tárolásra. A körte tárolásánál viszont a hőmérséklet +6-8 fok is lehet. A körtét 1 vagy 2 sorosan polcon, vagy nyitott papírdobozban kell tárolni. Ha beérett, akkor minél előbb el kell fogyasztani, mert megrothad.

Diófélék tárolása

A dió, mogyoró és mandula szellősen szétterítve, vagy vászon zsákban tartható. Figyelni kell arra, hogy ősszel a diót, mandulát, szedés után zöld héjából mielőbb bontsuk ki, és szárítsuk meg, mert különben megpenészedik. Zsákban, esetleg kilyuggatott papírzacskóban, vagy hálóban felakasztva évekig is eláll. Egyes diófajták, mint például a nagy szemű lódió csak frissen fogyaszthatók, mert ilyenkor lehet a héjukat lehúzni. Tárolás alatt ezeknél a mag teljesen összeszárad, megapad.

Kapcsolódó
Négy alig ismert gyógynövény a természet patikájából
Legalább olyan hatékonyak a betegségek kezelésében és enyhítésében, mint ismertebb társaik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik