Életmód

Négy alig ismert gyógynövény a természet patikájából

Legalább olyan hatékonyak a betegségek kezelésében és enyhítésében, mint ismertebb társaik.

Azt, hogy a gyógynövények jótékony hatással vannak a szervezetünkre, mindannyian tudjuk, sőt, a természet patikájának csodaszereit sokan, sokféle betegség esetében alkalmazzuk előszeretettel. Gondoljunk csak a kamillára, csalánra, csipkebogyóra, hársfavirágra, lándzsás útifűre, kakukkfűre, de mondhatnánk a máriatövist, borsmentát, citromfüvet vagy a nők legfontosabb gyógynövényét a közönséges cickafarkat is.

Kapcsolódó
Köhögéscsillapító gyógynövények a természet patikájából
Kiváló teákat és szirupokat készíthetünk belőlük.

Különösen a járványos időszakban jut nagy szerep a gyógynövényeknek, de aki ízületi bántalmakkal, emésztőrendszeri problémákkal, álmatlansággal vagy a stresszel küzd, az is talál magának segítséget.

Vannak gyógynövények, amelyeket mindenki ismer, és vannak olyan növények is, amelyek nincsenek a köztudatban, pedig legalább olyan hatékonyak betegségek kezelésében, enyhítésében, mint ismertebb társaik. Most ezek közül válogattunk.

Perilla

Pixabay.com

Kínai bazsalikomnak, fekete csalánnak is nevezik az Ázsiából származó, változatos kinézetű növényt. Többféle formában fordul elő, a levelei lehetnek bordók, zöldek, kétszínűek és fodrosak. Az egynyári 60-80 centiméter magasra növő perilla mutatós darabja lehet a kertünknek. Nincsenek túl nagy igényei, bárhol megterem, ha elég vizet és napfényt kap.

A perilla Ázsiában régóta népszerű gyógynövény. A hagyományos kínai orvoslás 50 alapvető gyógynövénye közé tartozik. Légzőszervi megbetegedések kezelésére, köhögésre, megfázásra, görcsoldásra, az emésztés javítására, hányinger csillapítására használják, de az allergiás bőrtüneteket is enyhíti. Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kap, egyre több kutató foglalkozik kutatásával, gyógyhatásai megismerésével.

Réti here

Pixabay.com

Gyerekként gyakran fogtuk kis rózsaszín virágait, és szívtuk ki belőle az édes ízt. Persze akkor még nem tudtuk, hogy a réti here értékes gyógynövény, egyszerűen csak szerettük az ízét. A réti here vagy más néven vörös here eredetileg egész Európában, Nyugat-Ázsiában és Északnyugat-Afrikában nőtt, de ma már a világ számos más részén is termesztik.

A gyom és takarmánynövényként ismert növény rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például C-vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, krómot és még sok egyebet. A benne található izoflavonoidok hormonszerű hatása miatt a változókori panaszok kezelésére is jól alkalmazható és enyhíti a menstruációs problémákat. Kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, vértisztító és köhögéscsillapító hatása is van.

Illatos macskamenta

Pixabay.com

Ha a macskamentát emlegetjük, mindenkinek azonnal az jut eszébe, hogy ez az a növény, aminek varázslatos hatása van a cicákra, hiszen azok őrült szaglászással, rágcsálással és az illatos macskamenta pofozgatásával reagálnak a növényre, szinte eufóriába kerülnek tőle.

Azonban ennek a világ nagy részén honos, igénytelen növénynek számos emberre gyakorolt gyógyhatása is ismert. Remek szer emésztési problémákra, mert nyugtatja a gyomrot és csökkenti a gyomorsav mennyiségét. Kiváló puffadásra, hasi görcsökre is, de egyéb görcsökre is jó hatással van. Enyhíti a fejfájást, segíti az alvást. Meghűléses időszakban más gyógynövényekkel összefőzve és teaként alkalmazva csökkenti a lázat és a meghűlés tüneteit.

Rózsás varjúháj

Pixabay.com

A rózsás vagy illatos varjúháj az északi félgömbön az alhavasi területeken, elsősorban Oroszországban, Szibériában, az Altaj hegységben és Kína északi és délnyugati részén honos, de megtalálható Skandináviában, Izlandon, Kanadában, Alaszkában is. Már az 1700-as években alkalmazták  jó tulajdonságait, a vikingek például 1755 körül fizikai erőnlétük fokozására használták, ám igazán felfedezni csak néhány évtizede kezdték. Jelenleg is több országban foglalkoznak a tudósok a növény gyógyhatásaival.

A rózsás varjúháj erősíti az immunrendszert, de ismert fájdalomcsillapító, agyműködést serkentő hatása is, az agy időskori leépülésének esélyét is csökkenti. Fokozza az erőnlétet és az ellenálló képességet. Csökkenti a magas vérnyomást, a stresszt, a cukorbetegeknél pedig serkenti az inzulin képződését. A máj méregtelenítő folyamataiban aktív szerepet játszik. Jó hatással van a keringési rendszerre és orvosolja a szexuális problémákat is.

Kapcsolódó
Ismered a gyógynövényeket? Teszteld tudásod!
A gyógynövények a barátaink. Teszteld, te mennyire ismered őket!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik