Életmód

7 nyomós érvünk van, miért fogyassz több csipkebogyót

A csipkebogyóban van a legtöbb C-vitamin a zöldségek és gyümölcsök közül.

Itt van az ősz, itt van újra, s vele együtt érkezik a nátha, a meghűlések időszaka is. Szerencsére a természet patikatára bőségesen kínál megoldást, így nem feltétlen szükséges, hogy azzal teljen a színpompás őszünk, hogy az orrunkat törölgetjük.

Itt van mindjárt a csipkebogyó, aminek gyógyító hatásait már az ókorban is felismerték és amiről mindenki tudja, hogy érdemes megfázásos időszakban teát főzni belőle. De vajon miért?

Jótékony hatása főként a magas C-vitamin tartalmának köszönhető hihetetlen, hiszen tízszer annyi van benne, mint a citromban. A C-vitaminon túl cukrot, pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, cseranyagot, nyomokban karotint, B1-, B2-, K- és P- vitaminokat is tartalmaz.

De mi másra jó a megfázáson kívül, ha csipkebogyót fogyasztunk?

A csipkebogyó gazdag antioxidánsokban

Az antioxidánsok nélkülözhetetlen vegyületei a szervezetnek. Azokat a szabad gyököket kötik meg, melyek komoly betegségek kialakulásában játszanak közre. Ilyenek a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések. A csipkebogyó antioxidáns tartalma magas, különösen a friss bogyóé.

Támogathatja az immunrendszert

A csipkebogyó egyik leglátványosabb előnye a magas C-vitamin-koncentráció. Noha a pontos mennyiség növényenként változik, kimutatták, hogy a csipkebogyóban van a legmagasabb C-vitamin a zöldségek és gyümölcsök közül.

A C-vitamin serkenti az immunrendszer működését, stimulálja a fehérvérsejtek, úgynevezett limfociták képződését, amelyek megvédik a testét a fertőzés ellen, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.

Fotó: iStock

Védi a szívet

Az antioxidánsok magas koncentrációja miatt a csipkebogyó sokat tehet a szív egészségéért. Ugyancsak elmondható, hogy a csipkebogyó gazdag flavonoidokban. Ezekről az antioxidánsokról kimutatták, hogy csökkentik a magas vérnyomást, és javítják a szív véráramát.

Jót tesz a gyomornak

A csipkebogyóban lévő pektinek segítik az emésztést és segítenek salaktalanítani a szervezetet. A bogyó savanykás íze a gyomornedvek működését serkenti.

Csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat

A csipkebogyó nagy mennyiségű gyulladásgátló-hatású vegyületet tartalmaz, beleértve a polifenolokat és a galaktolipideket. Kiváló ízületi fájdalmakra, ezt már az ókorban is tudták, ahol főképp sorvadásos betegségek kezelése során alkalmazták.

A bőr öregedése ellen is hasznos

A csipkebogyó rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban és bőrápoló hatású A-vitaminban, ezért a belőle kinyert olaj remek fiatalítószer. Kisimítja az apró ráncokat.

A kollagén felelős a bőr rugalmasságáért. A C-vitaminról kimutatták, hogy elősegíti a kollagénszintézist és megvédi a bőr sejtjeit a napkárosodástól. Elmondható tehát, hogy a csipkebogyó olyan vegyületekben gazdag, amelyekről tudható, hogy megóvják a bőrt az öregedés ellen.

Hasznos a szájhigiéniában is

A csipkebogyó a szájhigiéniáról is gondoskodik. A benne található nagy mennyiségű cserzőanyag megerősíti a fogínyt.

Így készítsd el a teát:

A friss bogyókat alaposan leöblítjük, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Kicsit összetörjük és egy éjjelre langyos vízben beáztatjuk. Használat előtt leszűrjük és egy kicsit felmelegítjük, nem forraljuk. Így a vitamintartalom nem vész el. Mézzel ízesíthetjük.

Mindig fáradt vagy? Mutatjuk, hogy mi hiányzik az étrendedből
A vargánya gomba, a kakaó és a mogyorú uán a máj tartalmazza a legtöbb vasat. De nem mindegy, hogy melyiket esszük!

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik