Életmód

10 zöldség, amely valójában gyümölcs

A listán lehet vitázni, és a besorolást más szempontból vizsgálni, kérdés, hogy érdemes-e.

Legtöbben azon vitatkoznak, hogy a paradicsom zöldség-e, vagy gyümölcs. Ki ezt mondja, ki azt, különböző érvekkel alátámasztva a véleményt. A paradicsomon kívül van még néhány ,,zöldség”, amin lehetne vitatkozni, s ami tulajdonképpen lehet, hogy nem is az, írja a Treehugger.com.

Gyümölcs vagy zöldség?

A kérdésre a válasz többnyire pofon egyszerű, ám akadnak kivételek. Botanikai szempontból a gyümölcs a növény  húsos termése, ami körülveszi a magot, míg zöldség a növény bármely, ehető része. Azonban a kérdést nem lehet botanikai nézőpontból vizsgálni csupán.

Föld nélkül terem a párját ritkító orosházi paradicsom
Miután mindenüket elvették, mindent megnyertek.

Ennek bizonyítéka az 1893-ban Amerikában, a Legfelsőbb Bíróság előtt tárgyalt eset, ami derekasan összekeverte a dolgokat.

Történt ugyanis, hogy amikor a manhattani nagykereskedőnek, John Nix-nek vámot kellett fizetni a karibi paradicsom szállításakor, ő megtagadta a fizetést, mondván, a paradicsom gyümölcs, s ezért vámmentességet élvez. A kérdés olyan horderejű volt, hogy az ügy bíróságra került.

Ott végül kimondták: a paradicsom zöldség, mert azt úgy főzik és fogyasztják, mint a zöldségeket. Nix elvesztette a pert.

Botanikai szempontból a paradicsom gyümölcs, csakúgy, mint az uborka, a tök, a bab és a borsó, de az emberek  fogyasztási szokásainak szempontjából ezek mind zöldségek

– jegyezte meg Horace Gray bíró 1893-ban. S ekkor minden összekeveredett.

Akkor most gyümölcs vagy zöldség némelyik növény?

Nehéz megállapítani. Nézhetjük botanikai szempontból, fogyasztási szokások alapján, vagy onnan, hogy fás szárú növényen terem-e, de vizsgálhatjuk a kérdést onnan is, hogy édes-e a termés, vagy nem.

Paradicsomos cukkini: krémes kedvencünk lesz
Ha már kezd unalmassá válni a cukkini, akkor téliesítsük.

Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik, írja a Wikipedia. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek. A tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is, aminek a frissen és nyersen fogyasztható terméseit tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni.

Botanikai szempontokat nézve gyümölcs minden, ami a növény terméseként növekszik, és zöldség minden más, ami a növény ehető része.

Mivel szerte a világban egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy az egyes terméseket bekategorizálják, készült egy lista azokról a zöldségekről, amik tulajdonképpen gyümölcsök, legalábbis botanikai szempontból:

Persze a listán lehet vitázni, és a besorolást más szempontból vizsgálni, kérdés, hogy érdemes-e. A lényeg végül is az, hogy amit eszünk és egészséges-e.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Ezek a zöldségek a téli vitaminpótlás nagyágyúi
Régóta tart már a szürkeség. Ezeket a zöldségeket fogyasztva pótolhatod lemerülő vitaminszükségleteidet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik