Kertünk-Portánk

Termesszék velem: naspolya

A nagyon elfoglalt emberek és a lusták gyümölcsfájának is mondják.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész különleges gyümölcsei közül  ezúttal a naspolyát mutatja be, mely állaga miatt nem túlzottan kedvelt gyümölcs, viszont nagyon sok értékes vitamint tartalmaz.

A ritkán 10 méter magasra is megnövő fa vagy tőről elágazó csinos kis bokor nagyon hálás, ha kertünkbe ültetjük. Akár egymagában is állhat, hiszen öntermékeny, nem kell hozzá porzó, metszést sem igényel, mert a termőrügyei a vesszők csúcsán állnak.

A gyümölcs, ami Mark Twain szerint maga az ízletesség
Számtalan módon felhasználhatjuk.

Permetezni sem kell, mert magas csersav tartalma miatt nem támadja meg szinte semmi. Nem fagy el, jól bírja a hideget. Szinte minden talajon megél.

Ez a nagyon elfoglalt emberek és a lusták igazi gyümölcsfája! Munka csak a gyümölcs leszedésével van.

A népi gyógyászat a fa kérgét vérzéscsillapításra, a magját vesekő elhajtásra használja. A gyümölcs vastartalma miatt vérzékenyeknek kifejezetten ajánlott.  Ezen kívül még gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Az érett, dércsípte gyümölcsöt fogyaszthatjuk nyersen. Ha megpuhult és megsötétedett, akkor megérett a fogyasztásra, ugyanis utóéréskor alakulnak ki az íz- és zamatanyagai.

C-, B-, vitamint tartalmaz, valamint E-vitamint és karotint. Magas a vas, kalcium, kálium, magnézium, cink és mangán tartalma. Sok rost, pektin is található benne, így könnyűszerrel készíthető belőle lekvár, zselé, parfé, és befőtt is.

Recept: parfé naspolyából

Öblítsük át a naspolyát bő vízben, majd nyomkodjuk át szitán úgy, hogy a héját és a magját el tudjuk távolítani. Ezután turmixgéppel összetörjük.

Narancslikőrrel, cukorral, vaníliával és kevés sóval ízesítjük.

A naspolya termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Termesszék velem: rebarbara
Kertünk egyik látványos, nagy levéltömeget hozó növénye.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik