Mozaik

A gyümölcs, ami Mark Twain szerint maga az ízletesség

Kemény munka egzotikus gyümölcse, amelyet számtalan módon felhasználhatunk.

A csirimojó, amit magyarul krémalmának vagy fahéjalmának is neveznek, igencsak megválogatja, hol terem. Elsősorban Dél-Amerika magaslatait kedveli, 1200 méternél magasabb és 2000 méternél alacsonyabb területeken őshonos.

Főként Kolumbiában, Ecuadorban és Bolíviában terem meg, de találunk azért jóval közelebb is lelőhelyet.

E ritka csemegére hívja fel a figyelmet cikkében az Atlas Obscura, nem véletlenül. Mint írják, leginkább olyan, mint ami egy tündérmeséből került elő, és nem a valóságban létezik. Kevés embernek mutatja meg magát, de már Mark Twain is írt arról, mekkora öröm megtalálni.

Ritka és különleges, maga az ízletesség, megéri kutatni

– idézi a honlap az írót.

Aki gyümölcsfát ültet kertjébe, egész életében egészséget szüretelhet
Néhány gyümölcsfa elültetésével egészséges vitaminforrást biztosíthatunk az egész családnak.

Miután eltávolítottuk fényes, fekete magját, amely mérgező lehet, sokféleképpen fel lehet használni. Trópusi ízvilága vetekszik az ananászéval, citrommal üdítőt is készítenek belőle, turmixban is megállja a helyét.

Gyümölcssalátának, gyümölcszselének és fagylaltnak is kiváló alapanyaga lehet.

Próbálták sokfelé a világban elterjeszteni, váltakozó sikerrel. Európában a spanyolországi Sierra Nevada hegyeiben a dél-olaszországi Calabriában a 18. században tűnt fel. Termelőitől rendkívüli törődést igényel, hiszen a beporzást is el kell végezni, de a befektetés megtérül: a munka gyümölcse mennyei.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik