Kertünk-Portánk

Termesszék velem: rebarbara

Kertünk egyik látványos, nagy levéltömeget hozó növénye.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész időre-időre jelentkezik a kertjében termő különleges vagy feledésbe merült növények bemutatásával, melyeket akár a konyhában, akár egészségvédő teaként használhatunk.

Termesszék velem: azték édes növény
Közép-Amerikában őshonos, mely hazánkban is jól érzi magát.

Rebarbara

Ezútta régi idők újra felfedezett növényét, a rebarbarát mutatja be a szakember. Levele ugyan mérgező, ám gyökere gyógynövény, szára pedig kitűnő zöldség növény! Küllemre a lapulevélre hasonlít, de nem az. Gyümölcsként is fogyasztható, kompótnak kitűnő.

Kertünk egyik látványos, nagy levéltömeget hozó növénye. Díszkként is érdemes ültetni. Évelő, akár két méter magasra is megnő. Ültethető magról, de egyszerűbb és gyorsabb tőosztással szaporítani.

Március április a magültetési ideje, a töveket októberben szedjük szét, és rügyenként ültessük.  Nálam ez az időpont vált be legjobban. Nem sok tennivaló van vele, mindenesetre célszerű tisztán tartani és a virágszárakat érdemes folyamatosan kitördelni, mert csak akkor hoz szép levélnyeleket. Ha már megkezdődött a virágszár képződés, akkor a növény rossz ízű lesz.

Gyümölcsparádé a nagykörűi fűszerésztől
Receptjei között igazi különlegesség a zöldtealeves sárgadinnyével és a szezámmagos rántott banán.

Ha magról ültetjük, akkor az első évben hagyjuk a növényt megerősödni.  A második-harmadik évtől szedhető. Mivel nagy levele van, így sokat párologtat, ezért szárazabb években, célszerű bőven locsolni. A pangó vizet viszont nem szereti.

Gyógynövényként régóta ismert növény. Hashajtóként használható. Használható gyapjú festésére is.

Nagyon finom kompótot, gyümölcsízt, főzeléket, ivólevet, sőt bort is erjeszthetünk belőle. Ne vágjuk, hanem törjük a levélnyelet, majd húzzuk le a héját, és aprítsuk fel kisebb darabokra.

A főzésnél vigyázzunk, mert könnyen széteshet. A neten számos recept kelleti magát, érdemes bármelyiket elkészíteni, mert nagyon finom!

A rebarbara termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kiemelt kép: Grosz Tamás

Termesszék velem: pettyegetett tüdőfű
Teája hatásos légzőszervi megbetegedések ellen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik