Kertünk-Portánk

Leszüretelték a világ legnagyobb cseresznyéjét

Alberto Rosso
Alberto Rosso

Sok új Guinness-rekord született már az idei nyáron is, ide tartozik a valaha volt legnehezebb cseresznye is, írja az Atlas Obscura.

Az egy olasz testvérpár által termesztett gyümölcs 33 grammot nyomott, ami ugyan nem hangzik soknak, ám akkorára nőtt, mint egy sárgabarack.

Giuseppe és Alberto Rosso arról beszéltek, nem ez az első alkalom, hogy a világ egyik legnagyobb cseresznyéjét a magukénak tudhatják. Régóta foglalkoznak a gyümölcstermesztéssel az ország északi részén található Piemont régióban, de 2021-ben jött el az ideje annak, hogy hivatalosan is megmérettetik magukat.

Tavaly több 30 gramm feletti cseresznyéjük is volt, fel is keresték már akkor a Guinnesst, de mivel a gyümölcsöket addigra leszedték, nem lehetett megerősíteni az érdemüket.

Alberto Rosso

A korábbi rekordtartó gyümölcsöt szintén idén szedték le egy fáról Ferrara településén, az 26.45 grammot nyomott. Nem meglepő, hogy mindkét csúcs Olaszországban született, hiszen ez Európa egyik legnagyobb cseresznyetermelő állama.

A testvérpár azt is elmondta, büszkék arra, amit elértek, mert hosszú évek munkája van ebben. Olyan ez számukra, mintha valaki megdicsérte volna őket, amiért jók a munkájukban, és ez a legnagyobb örömet jelenti nekik.

Annyi kulisszatitkot pedig elárultak, hogy 70 fajta cseresznyét termesztenek, de sosem az a lényeg, hogy mekkora maga a fa. Éppen ellenkezőleg: a legnagyobb szemek jellemzően az alacsonyabb termetű fákról kerülnek le.

Kapcsolódó
Védett lett az ország legfeketébb cseresznyéje
 Alakja szívre emlékeztet, héja sötét lilásbordó, teljes érésben gyakorlatilag fekete.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik