Kertünk-Portánk

Védett lett az ország legfeketébb cseresznyéje

Daragó László
Daragó László
Alakja szívre emlékeztet, héja sötét lilásbordó, teljes érésben gyakorlatilag fekete.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések listájára, írta az MTI.

A gyümölcs Szomolya címeréből sem hiányzik

A bizottsági tájékoztatás szerint az oltalom a Szomolya és környékén megtalálható cseresznye rövidszárú fekete és mézédes fekete tájfajtáiba, valamint a szomolyai fekete államilag elismert fajtájába sorolt, frissen fogyasztásra szánt gyümölcsökre vonatkozik.

A szomolyai rövidszárú fekete cseresznye alakja szívre emlékeztet, héja sötét lilásbordó, teljes érésben gyakorlatilag fekete. Húsa feketés bordópiros, félkemény, bőlevű és mézédes. A gyümölcsöt Borsod-Abaúj-Zemplén megye délnyugati részén, szőlővel és gyümölcsösökkel borított területeken termesztik. Évszázados termesztési kultúrájának kiteljesedésében meghatározó szerepet játszott a helyi lakosok tudása és szakértelme

– írták.

A döntésnek megfelelően a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye része lett a már oltalom alatt álló 1500 élelmiszer jegyzékének, mely az eAmbrosia adatbázisban található.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölések olyan mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkoznak, amelyeket meghatározott földrajzi területen, elismert módszerekkel állítanak elő és védelemben részesülnek az Európai Unióban.

A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági potenciált jelent, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

Gasztrocseresznye
Elindult hódító útjára a cseresznyés hurka
A kuriózummal egyszerűen nem lehet betelni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik