Mozaik

2 ezer forint is lehet a cseresznye kilója

Egy kiló cseresznye árából akár 8 gombóc fagyi vagy egy pizza is megvehető.

Kétezer forintnál nemigen lesz olcsóbb a cseresznye az idén, állítják a gazdák, így lassan mondhatjuk, drágább a gyümölcs, mint a hús vagy egy családi ebéd.

Hatalmas pusztítást végzett a gyümölcsösökben az özönvízszerű eső
Somogyban tönkreteszi a földiepret és a cseresznyét az extrém időjárás.

Az idei termés nagy részét tönkretette az esős idő. A cseresznye nagyon érzékeny a vízre, ha a vízcsepp megáll a gyümölcsön, kireped a héja, és azt már nem lehet piacra vinni. A talajt is óriási vízterhelés érte, ez is ártott a termésnek

– indokolta a drágulást Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója a Blikknek.

Mivel a még meg nem érett,  zöld szemeken is megjelentek a repedések, ki vannak téve a gombás fertőzésnek, így sok szem nem húzza ki a pirosra érésig.

Ami kevés mégis megmarad, azt csak drágábban tudják adni a gazdák

– magyarázta Hunyadi István.

Az mindenesetre már most észrevehető, hogy a piaci árak nagyon magasak. Egy kiló cseresznye árából idén egy főételt is könnyedén megfőzhetünk.

Jó hír viszont, hogy cseresznye helyett ehetünk kajszibarackot, mivel a gazdák ígérete szerint, ez a gyümölcs nem lesz olyan drága, mint tavaly. Az elmúlt nyáron 1800 forintot is elkértek kilójáért a gazdák, idén 1000 forint körüli áron lesz majd kapható a barack kilója.

Hamarosan kezdődik a barackszezon
A kajszi jobban teljesít az őszibaracknál.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Mielőtt kidobnánk, ismerjük meg a cseresznye- és a meggyszár jótékony hatásait
Minél sötétebbre érő a gyümölcsük, annál hatékonyabb a száruk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik