Mozaik

Hatalmas pusztítást végzett a gyümölcsösökben az özönvízszerű eső

A cseresznyésekben és az eperföldeken okozza a legtöbb kárt a mostoha időjárás.

Somogyban szinte teljesen tönkretette a földiepret és a cseresznyét az özönvízszerű esőzés, írta a sonline.hu.

A cseresznyefa, ami eperfán kelt életre
Ilyet se látunk sűrűn.

Két hónapnyi csapadék esett egy hét alatt Somogyban, a cseresznye szemei széthasadnak, az eper tömeges rothadásnak indult.

Somogyban a rövid idő alatt lehullott sok eső miatt a szamóca egyharmada tönkrement, a cseresznye pedig repedezik az ágakon.

A cseresznyefák permetezését lehetetlenné tette a sok eső, az eperföldeken áll a víz, a szőlőt sem lehet permetezni, a méhek pedig nehezen tudják az akácfákról a virágport összegyűjteni – katasztrofális a helyzet a megyében.

Víznyomásos lett az epertermés Csökölyben, a szemek megrepedtek és rothadásnak indultak, csak nyomott áron tudják majd a gazdák értékesíteni a gyümölcsöt.

Illusztráció – Fotó: MTI

A napraforgónak és a búzának jókor jött a sok csapadék, de a kukorica vetését hátráltatja a mostoha időjárás. A megyében nemcsak a gyümölcstermesztők mellett a méhészeket érinti legrosszabbul a kedvezőtlen időjárás, nem hordják a nektárt a méhek a területen.

A megye gazdái abban bíznak, hogy napokon belül megjön a végre a várva várt felmelegedés, ami mérsékelhetné az idei károkat.

Kiemelt kép: MTI/ Varga György

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik