Kertünk-Portánk

Újabb vész fenyegeti a gyümölcsfákat

Minden feltétel adott az almatermésű gyümölcsfák hajtáselhalást okozó gombás megbetegedéséhez.

Április elején még tartós vízhiányos időszakról szóltak a hírek hazánkban, amit valamennyi haszonnövény megsínylett.
Szinte megváltásként még éppen időben érkezett az eső, legalábbis az aszály sújtotta területeket áldásként érték az esőzések az elmúlt napokban, a virágzó csonthéjas gyümölcsfáknál azonban nagyon rossz volt az időzítés.

Virágzó manufaktúrát teremtettek a tabdi homokon
Az országban az elsők között valósították meg a földbe süllyesztett fóliaházat.

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt a tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. – adta hírül a nebih.

Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene, ennek megtervezéséhez növényorvos szaktanácsát is érdemes igénybe venni. Rendelkezésre állnak növényorvosok és kiskerti szaktanácsadók, akiknek internetes elérhetőségein keresztül hasznos információk érhetők el.

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy virágzáskor különösen oda kell figyelni a méhekre, így kerülni kell azokat a szereket, amik károsak ezekre a rovarokra.

A gyümölcsfákra idén amúgy is rájár a rúd; Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az InfoRádióban elmondta, a talaj menti fagyok révén a gyümölcs számára hosszúra nyúlt tél akár 50-80 százalékos fagykárt is okozhatott a kajszi- és őszibaracknál az Alföld déli felén.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik