Otthon készült

A tökéletes főtt kukorica készítésének titkai

Tények, praktikák és tévhitek a finom csemegézéshez.

Van egy pár dolog, amire érdemes odafigyelni, ha finom csemegekukoricát szeretnénk vásárolni.

Fontos a minőség

 1. Az első és legfontosabb, hogy nézzük meg, hogy milyen a színe, mert sokan takarmánykukoricát árulnak csemegekukorica néven. Tudni kell, hogy a takarmánykukorica sötétebb, míg a csemegekukorica sokkal világosabb, vajszínű.
 2. A kukorica frissességét úgy tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy megtapintod a „bajuszt”. Ha az száraz, a kukoricát több napja szedték, a szemek megkeményedtek, hosszabb főzési idő után sem puhulnak meg igazán.
 3. Hasznos, ha lebontjuk a kukorica héját is, és megnézzük, hogy  cső mennyire egészséges szemeket tartalmaz.
 4. Ezután a körmünket nyomjuk picit a szembe, és figyeljük meg, hogy jön-e ki belőle tejszerű nedv. Amennyiben igen, akkor jól választottunk!

Tévhit, hogy a csemegekukoricát sokáig kell főzni. Sőt! Minél tovább főzzük, annál keményebb lesz. Fontos, hogy annyi vizet öntsünk az edénybe, amennyi ellepi a kukoricákat. Általában forrástól számított 7-10 perc alatt puhára fő. Ha elkészült vegyük ki a vízből! A főtt kukorica ízesebb, ha tisztítás és a bajusz eltávolítása után a burokleveleket a csövek mellé helyezzük a főzővízbe. Általában nem szokták sós vízben főzni, de kevés sóval főzve talán még finomabb. Frissen vajjal megkenve pedig igazi ínyencség.

Mit érdemes tudni a kukoricáról? 

 • A friss szemek 75% vizet, mind e mellett fehérjét,  zsírt és igen sok szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt.
 • A vitaminok közül tartalmaz A-, -B1-, B2 és B6  C-, és E vitamint.
 • Az ásványi anyagokban gazdag: van benne nátrium, kálium,  kalcium, magnézium, foszfor,  kén.
 • A nyomelemek közül viszonylag sok vas, cink, réz és mangán van benne.
 • A kukoricaliszt gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
 • Kiemelendő foszfatidil-szerin tartalma. Ez a vegyület az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen 40-50 éves kortól hasznos a szellemi frissesség megtartásához. A stresszhatások, az idegesség és depresszió kivédésében is fontos.
 • Levelének és gyökerének főzete fájdalmas vizelés, húgyúti és hólyagpanaszok esetén ajánlott. Vesehomok- és vesekő megelőző szer.
 • A torzsavirágzat bibeszálait, azaz a kukoricabajuszt még a megporzás előtt érdemes szedni. Egyébként a belőle készült teát vízhajtó, enyhén élénkítő és értágító és vércukor-szabályozó hatása miatt fogyasztják.
Ínyenc fűszerezési ötletek grillezett kukoricához
Sóval és vajjal sem rossz, de ezek az ötletek egy fokkal jobbak. Talán kettővel is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik