Otthon készült

Elindult hódító útjára a cseresznyés hurka

A kuriózummal egyszerűen nem lehet betelni.

Évekkel ezelőtt egy gasztronómiai fesztiválon Szomolya – a Déli-Bükk csodálatos faluja – híres fekete cseresznyéjével fűszerezte a májas hurkát Guczi István, a falu polgármestere. Az ínyencség olyan nagy sikert aratott, hogy gyakorlatilag napokon át készíthették volna a cseresznyés hurkát, az biztosan elfogyott volna.

Azóta jól meg kell gondolnunk, mikor és hol készítünk cseresznyés hurkát, mert nem tudnak betelni vele az emberek, és nem győznénk a sütését – mondta érdeklődésünkre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármestere. – Egyébként bárki könnyen elkészítheti, de a lényeg a szomolyai fekete cseresznye.

Guczi István receptje egyszerű. A hagyományosan összedolgozott  hurkához – sertés máj, tüdő, szív, húsos tokaszalonna, bőrke, rizs, só, vöröshagyma, bors, majoránna, pirospaprika – kell hozzáadni a gyümölcsöt. A töltés után mehet az abáló lébe, utána pedig következhet a sütés.

Az arányok fontosak – említette Guczi István. – Ha otthoni készítésben gondolkodunk, akkor két kiló hurkához 60 deka kimagozott cseresznyét adunk. Finoman kell összekeverni, hogy a gyümölcs ne “pépesedjen”. Egészen különös ízvilágot kapunk, amit mindenki kedvelni fog.

Aki nem vállalkozik az otthoni hurka készítésre, az június második hét végéjén a szomolyai cseresznyefesztiválon biztosan kóstolhat belőle.

Toros disznóságok a böllér reggelijétől a velőlevesig
Néhány recept, amiért érdemes beleszippantani a vidéki disznótor hangulatába.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik