Életmód

Disznótorba kéne menni, jó nagyokat kéne enni

Elkezdődött a szezon, a vidék egyik népszerű családi összetartása.

Aki egykoron vagy mostanság vidéki disznótorban – vagy ahogyan régebben mondták: disznóölésen, disznóvágáson – járt, annak bizonyára felejthetetlen napot jelentett az olykor nem látványos, de gasztronómiai szempontból mindenképpen tökéletes program.

disznotor3

A disznótorra készülő családok bizony már az előző napon előkészítik a hozzávalókat, sterilre takarítják a hús feldolgozásának helyét, hogy reggel a böllér elkezdhesse a munkát.

disznotor6

Gondosan tisztára mosott edények, vágóasztal és vágódeszkák, pengeéles kések, kiforrázott zsírosbödönök, a hurkába és a disznósajtba való húsok kifőzéséhez alaposan kisúrolt katlan, megpucolt fokhagyma és a szükséges fűszerek előkészítése után következhet az attrakció.

disznotor5

Az örök álomra szenderült állat perzselése, bontása, az egyes húsrészek szétválogatása a munka kezdetének a dandárja.

disznotor4

A fej, a tüdő, a máj és a többi belsőség megy az üstbe, és egészen addig fől, még puha nem lesz. A tokaszalonnából készülhet is frissiben az abált szalonna.

disznotor8

Közben egy másik üstben süthető a zsír, meléyből finom tepertő kerül majd asztalra.

disznotor9

A füstölésre szánt húsokat, szalonnákat a böllér besózza, a kolbásznak való húst darálja, a hurka összetevőit alaposan összedolgozza, majd mehet a töltés.

disznotor10

A végeredmény pedig a sok-sok finomság. Egészségünkre!

disznotor11

Kapcsolódó anyag: Disznótoros babonák

Fotó: Gyurkó Péter

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik