Életmód

Hétköznapi ételek, amik akár veszélyesek is lehetnek

Pánikra azért nincs ok, de még mindig jobb félni, mint megijedni.

Rebarbara

Sokféle finomság készülhet rebarbarából, de a zöldség leveleiben található mérgező anyagok légzési nehézségeket, görcsöket, rendkívüli esetben veseelégtelenséget okozhatnak.

Mogyoró

Napjainkban a legtöbben a mogyoróra allergiásak. A leggyakoribb tünet az anafilaxia, ami súlyos légúti szűkületet, sokkot és akár eszméletvesztést is okozhat. Ha nem kezeljük időben, akár halálhoz is vezethet, ezért érdemes tudni róla.

Paradicsom

A lédús, vörös gyümölcs levelei mérgező glükoalkaloid vegyületet tartalmaznak, amik gyomorgörcsöt és szorongást is okozhatna. Ügyeljünk rá, hogy fogyasztás előtt mindig távolítsuk el a paradicsom csumáját.

Fotó: Thinkstock

Cseresznye

Véletlenül se nyeljük le a cseresznye magját, mert veszélyes, mérgező hidrogén-cianidot tartalmaz. Igaz, komoly panaszok csak jelentős mennyiség elfogyasztása után jelentkezhetnek.

Nyers hús és tojás

A nyers vörös és baromfihúsok, a tenger gyümölcsei és a tojás szalmonella baktériumokat hordozhatnak, ami gyomor-bélhurut kialakulását okozhatja. Ez súlyos szövődményekkel járhat: a gyengébb immunrendszerű embereknél akár életveszélyes is lehet, ha a szalmonella bejut a véráramba.

Csonthéjas gyümölcsök

Az alma, szilva, körte, barack és sárgabarack igazi egészségbomba, de a magjaikat semmilyen körülmények között ne fogyasszuk el, mert amigdalin van bennük, egy vegyület, ami többek közt ciánt is tartalmaz.  Nagy dózisban szédülést, hányást, magas vérnyomást, veseelégtelenséget és kómát is okozhat.

Bodza

A bodza virágából finom szörp, ízesített szódavizek készülhetnek, a növény magjai viszont súlyosan károsíthatják a gyomorfunkciókat.

Fotó: Thinkstock

Méz

Az édes, ragadós, méhek által készített finomság pirrolizidin alkaloidok, magyarul mérgező toxinokat tartalmaz. Ha a méz nincs megfelelően pasztőrözve, fogyasztása fejfájást, szédülést, gyengeséget és hányingert idézhet elő.

Szerecsendió

Talán mindenki fűszeres polcán megtalálható a szerecsendió. Bár tényleg különleges ízt ad az ételeken, nagyobb mennyiségben olyan pszichotikus tüneteket okozhat, mint a dezorientáció és a hallucináció.

Burgonya

A krumplinak a szárai és a levelei egyaránt mérgezőek, igaz, a burgonyamérgezés meglehetősen ritka. Főként akkor fordul elő, ha valaki zöld krumplit eszik, vagy burgonyalevélből készít teát.

11 mérgező növény, amelyek bárki kertjében előfordulhatnak
Fontos tudni, melyik virágokkal kell különösen óvatosan bánni.

(Delish)

Olvasói sztorik