Virágzó vidékünk

Jó minőségű a magyarok kedvenc nyári gyümölcse

Pixabay.com
Pixabay.com
Ez most nagyon meggy! elnevezéssel fogyasztásösztönző kampány kezdődött.

Kiváló minőségű idén a meggy, és a mennyisége is fedezi a hazai igényeket, mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az MTI-nek.

Kapcsolódó
385 liter tejből készült 40 kilós sajtóriás Tatán
Körülbelül egy év múlva lehet megízlelni a finomságot.

A fogyasztók a meggy vásárlásával nem csak saját maguknak és az egészségüknek tesznek jót, de a hazai termelőket is segítik a vásárlással. Az ajánlott napi gyümölcs mennyisége 400 gramm, ezt a belföldi gyümölcsfogyasztás átlaga még mindig nem érte el.

Feldman Zsolt szerint az egészség- és a környezettudatosság egyaránt amellett szól, hogy a kosarakba minél több magyar meggy kerüljön.

Magyarországon szinte kizárólag itt termelt meggyet kapni, máshonnan elhanyagolható mennyiség kerül az áruházakba

– közölte az államtitkár.

A megy belföldi termőterülete körülbelül 14 ezer hektár, csaknem 3200 termelőnek biztosít megélhetést, termésmennyiségben pedig csak az alma előzi meg.

Magyarországon évente 60-90 ezer tonna meggy terem, ebből 10-15 százalék kerül piacra friss gyümölcsként. A konzervipar részesedése körülbelül 50 százalék, a többit a hűtő- és fagyasztóipar, valamint a sűrítmény- és légyártás használja fel. Az EU meggybefőtt-fogyasztását csaknem 60 százalékban magyar áru fedezi

– mondta az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese, Giczi Gergely, aki elsősorban azért ajánlja a meggyet mindenkinek, mert rendkívül értékes gyümölcs, különösen gazdag A, B és C vitaminban, rost- és antioxidáns-tartalma magas, ezen felül sok magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat tartalmaz. Segít az álmatlanság, számos emésztőrendszeri, szív- és érendszeri betegség megelőzésében.

Ez most nagyon meggy! címmel kampány is indul idén, hogy ösztönözze az embereket a meggyfogyasztásra.

Az idei fogyasztási kampány az online térben is megjelenik, de aki a rendezvénysorozat eseményeire ellátogat a következő hetekben, az nem csak virtuálisan kóstolhat magyar meggyet

– tette hozzá Giczi Gergely.

Kapcsolódó
10 zöldség, amely valójában gyümölcs
A listán lehet vitázni, és a besorolást más szempontból vizsgálni, kérdés, hogy érdemes-e.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik