facebook/Kuny Domokos Múzeum
Otthon készült

385 liter tejből készült 40 kilós sajtóriás Tatán

Körülbelül egy év múlva lehet megízlelni a finomságot.

A tatai Kuny Domokos Múzeum várudvarában hétvégén rendezett tematikus napon, a Svájcerájon, a kultúra, a történelem és a gasztronómia adott ízes randevút egymásnak, írta a Kemma.

Kapcsolódó

Az intézmény korábban már több tematikus napot is tartott, a mostani a tejtermékekről és a sajt készítéséről szólt.

A sajtkészítés rejtelmeibe nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is betekinthettek az érdeklődők. Hegedűs Imre herceghalmi sajtkészítő mester ugyanis egy csaknem 40 kilogrammos sajtot készített a közönség szeme láttára, mintegy 385 liter tehéntejből.

A mester egy svájci típusú hegyi sajtot készített, a kóstolás azonban még várat magára. Az üstmunkát az érlelés követi, így körülbelül egy év múlva lehet megízlelni a finomságot.

Tatán egyébként az 1810-es években, az Öreg-tó partján építettek fel egy olyan istállót, amelyben svájci technika alapján kezdték meg a tejtermékek előállítását. Az épület ma is áll, emlékeztetve egykori különleges funkciójára.

Kapcsolódó
Jelenleg ez a legjobb sajt a világon
Svájcban készíti egy kistermelő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.