A karácsony közeledtével egyre több konyhában előkerülnek az illatos téli fűszerek. Közülük is kiemelkedik az ánizs, amelynek édeskés, jellegzetes aromája sokaknak összeforr az ünnepi készülődéssel. Bár hazánkban főként sütemények és likőrök alapanyagaként ismert, a növény jóval többet tud annál, mint hogy különleges ízt adjon a karácsonyi finomságoknak.
Az ánizs – tudományos nevén Pimpinella anisum – évezredek óta jelen van a népi gyógyászatban. Megfázás, emésztési panaszok és női egészséggel kapcsolatos problémák esetén is gyakran ajánlották. A modern kutatások pedig egyre több olyan tulajdonságát tárják fel, amelyek miatt érdemes rendszeresen helyet adni a fűszerpolcon, nemcsak decemberben – írja a Dívány.
Támogatja a vérképzést
Az ánizs egyik legfontosabb tápanyaga a vas, amely nélkülözhetetlen a hemoglobin felépítéséhez. Ez a fehérje szállítja az oxigént a sejtekhez, így ha kevés van belőle, fáradtság, gyengeség, koncentrációs problémák jelentkezhetnek.
Az ánizs rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a megfelelő vasbevitelhez, ami különösen hasznos lehet azoknak, akiknél fennáll a vérszegénység kockázata.
Lelki támogatás: csökkentheti a depresszió tüneteit
Az ánizs jótékony hatásai nem csupán testünkre korlátozódnak. Állatkísérletek és kisebb humán vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a növény kivonata enyhítheti a depresszió egyes tüneteit.
Egy kutatás során például arra az eredményre jutottak, hogy napi 3 gramm ánizsmagpor csökkentette a szülés utáni depresszió jeleit. Más vizsgálatok szerint az ánizsolaj – napi több alkalommal fogyasztva – enyhe és közepes depresszió esetén is kedvező hatást mutatott.
Jót tesz a gyomornak, könnyíti az emésztést
Már az ókori rómaiak is ismerték az ánizs emésztést segítő tulajdonságát: étkezések után ánizsos süteményt fogyasztottak, hogy megelőzzék a kellemetlen teltségérzetet.
Ma is sok kultúrában természetes gyomorerősítőként, sőt a gyomorfekély megelőzésének segítőjeként tartják számon.
Laboratóriumi vizsgálatok szerint az ánizs csökkentheti a gyomorsav mennyiségét, és óvhatja a gyomor nyálkahártyáját – ugyanakkor további kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontos képet kapjunk az emberi szervezetre gyakorolt hatásról.
Könnyíthet a menopauza tünetein
A változókor sok nő életében okoz hőhullámokat, hangulatingadozást és fáradtságot. Az ánizs egyik hatóanyaga, a fitoösztrogén, az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik a szervezetben, ami magyarázhatja, hogy egyes vizsgálatokban csökkent a hőhullámok gyakorisága és erőssége azoknál, akik ánizst fogyasztottak.
Állatkísérletek arra is utalnak, hogy az ánizsolaj segíthet a csontritkulás megelőzésében – ami szintén gyakori a menopauza időszakában.
Természetes védelem gombák és baktériumok ellen
Az ánizsmag antimikrobiális vegyületeket is tartalmaz, amelyek laboratóriumi körülmények között gátolták több baktérium és gomba szaporodását. Köztük a Candida albicans nevű gombát is, amely gyakran okoz fertőzéseket.
Bár embereken még nem bizonyították egyértelműen ezeket a hatásokat, a kutatási eredmények ígéretesek.
Mire érdemes figyelni?
Az ánizs a legtöbb ember számára biztonságosan fogyasztható. Ugyanakkor előfordulhat allergiás reakció azoknál, akik érzékenyek az ernyősvirágzatúak családjába tartozó növényekre, például a zellerre vagy az édesköményre.
Mivel ösztrogénszerű hatással bír, hormonérzékeny betegségek esetén (például mellrák, endometriózis) érdemes kerülni vagy orvossal egyeztetni a fogyasztását.
Korábbi cikkeinkben írtunk már a gyömbér, a babérlevél és a tárkony jótékony hatásairól is.

