Életmód

Egészségünk őrzője a konyhában a babérlevél

Pixabay
Pixabay
Nem csak fűszerként hasznos.

A babérlevelet gyakran használjuk a konyhában, levesek, pörköltek, főzelékek ízesítője lehet. Azonban nem csak az ízek, hanem az egészségünk szempontjából is kiemelkedő fontossággal bír. Érdemes megismerni ezeket a tulajdonságait is!

Gyulladáscsökkentő hatású

A babérlevél a benne található vegyületeknek, például a cineol és a pinén, köszönhetően segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és más gyulladásos betegségeket, ezáltal enyhítve a fájdalmat és a kellemetlenségeket.

Segíti az emésztést

A babérlevél hozzájárul az emésztés egészségéhez is. A fűszerben található vegyületek serkentik az emésztőnedvek termelését és segítenek a gyomorégés és a puffadás ellen. Emellett enyhe hashajtó hatása is van, ami segít megelőzni a székrekedést és a bélgázok felhalmozódását.

Antioxidánsokban gazdag

Az antioxidánsok, mint például a flavonoidok és a tanninok, amelyek megtalálhatók a babérlevélben, hozzájárulnak az egészséges sejtek védelméhez és a szabad gyökök elleni harchoz. Ez segíthet csökkenteni az öregedés jeleit, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Baktérium- és gombaellenes hatású

A babérlevélnek erős antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai vannak, amelyek segítenek megelőzni a fertőzéseket és támogatják az immunrendszert. Ezáltal hozzájárulhat a megfázások és más légúti fertőzések megelőzéséhez is.

Stresszcsökkentő

A babérlevélnek nyugtató hatásai is vannak, amelyek segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást. Egy jó babérlevél-tea elfogyasztása lehetőséget nyújthat a nyugodt és pihentető pillanatokra.

Így készíts babérlevét teát!

Hozzávalók:

  • 2-3 babérlevél
  • 2-3 csésze víz
  • Méz vagy citrom (opcionális, ízlés szerint)

Elkészítés:

Forraljunk fel 2-3 csésze vizet.

Amikor a víz forr, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a babérleveleket.

Hagyjuk ázni a babérleveleket a forró vízben körülbelül 5-10 percig. Minél hosszabb ideig ázik, annál erősebb lesz az íze.

Miután kész, szűrjük le a teát egy szűrőn vagy teafilteren keresztül, hogy eltávolítsuk a babérleveleket.

Opcionális: ízlés szerint adjunk hozzá némi mézet vagy citromot a tea ízesítéséhez.

Kapcsolódó
Így szárítsuk a fűszernövényeket házilag
Tartósítsunk az ételeink téli fűszerezéséhez!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik