Kertünk-Portánk

Így szárítsuk a fűszernövényeket házilag

Unsplash
Unsplash
Tartósítsunk az ételeink téli fűszerezéséhez!

A fűszernövények frissen leszedve az igaziak, de sajnos, nem teremnek örökké, amikor a kertünkben teremnek, akkor viszont a felhasználásunkhoz képest sokat, így célszerű őket kiszárítva tartósítani.

A hazánkban termesztett fűszernövények általában jól tűrik a szárítást, mivel alacsony a nedvességtartalmuk – írja az Agrofórum.

A fűszernövények nagy része augusztus első felében tartalmazza a legtöbb illóolajat, így ilyenkor érdemes leszüretelni, mielőtt virágoznának. Érdekesség, hogy a növények illóolajtartalma napszakonként is eltérő, reggel a legnagyobb, a reggeli harmat felszáradása után, de még a tűző napfény előtt célszerű levágni a hajtásokat.

A leveleket mossuk meg és óvatosan itassuk le róla a nedvességet konyharuhával vagy papírtörlővel. A nem egészséges, sárga, kártevők által megrágott, beteg leveleket ne szárítsuk, ezek mehetnek a komposztra.

6-8 hajtást fogjuk össze és a tövüknél fogva szorosan kötözzük össze. A csokrokat szellős, pormentes, nem túl világos helyre akasszuk fel 4-5 napra, ezalatt ki is szárad. Érdemes ráírni a nevüket – főleg, ha többféle fűszernövénnyel dolgozunk -, mert száradás után már nem feltétlenül lesz egyértelmű, hogy melyik melyik.

A teljesen kiszáradt leveleket tárolhatjuk egészben vagy morzsolva is.

Kapcsolódó
Szeressük meg együtt a koriandert egy kihagyhatatlan recepttel
Van, aki szereti, van, aki utálja, de összességében egy keveset használt, talán kevésbé ismert fűszernövény, melynek minden részét is megehetjük, És együk is, a jó hatásai és kellemes íze miatt!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik