Otthon készült vasárnapi ebéd

Szeressük meg együtt a koriandert egy kihagyhatatlan recepttel

Unsplash
Unsplash
Koriandrom, zergefű, beléndfű, kertibors, kínai, arab, mexikói petrezselyem, cigánypetrezselyem, bolhafű, cilantró, poloskakömény – ez mind egy növénynek a neve, talán legismertebb koriandernek hívva.

Van, aki szereti, van, aki utálja, de összességében egy keveset használt, talán kevésbé ismert fűszernövény, melynek minden részét is megehetjük, felhasználhatjuk. Ismerkedjünk meg vele!

Mit kell tudni a korianderről?

A koriander a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. Levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze jellegzetesen aromás.

A koriander pozitív hatásai – ezért érdemes naponta fogyasztani

  • A koriander antioxidánsokban gazdag, van benne például quercetin, kaempferol és béta-karotin is. Így fogyasztása segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és csökkenti a krónikus gyulladások kialakulásának esélyét.
  • Az autoimmun betegségekkel küzdők gyulladáscsökkentő diétájában kiváló, ráadásul az emésztést is támogatja.
  • A korianderlevél kivonatának rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vér glükózszintjét és a koleszterinszintet is.
  • Tehermentesíti a májat, védi a máj sejtjeit, megkönnyíti a szervnek a test méregtelenítését.
  • A vérnyomás szabályozásában is segíthet, rugalmasabbá teszi az ereket, és enyhe vízhajtó hatása is van, ami miatt szintén csökkentheti a vérnyomást.
  • Segíti az emésztést, anélkül, hogy gyomorsav-túltengést okozna, akadályozza a felfúvódást, görcsoldó hatása is van.
  • A koriander izomlazító és nyugtató tulajdonságokkal bír, bevethető krónikus stressz, szorongásos zavarok, alvászavarok esetén.

Pilnius szerint párna alá téve elűzi a fejfájást és lázat. Vértisztító. Ó-Egyiptomban szerelmi serkentőként használták, a kínaiak a halhatatlanság fűszerének tartották. Fogamzás elősegítésére is használatos volt. Ha ilyen formában nem is volt feltétlenül hatásos, a többi jó tulajdonsága miatt érdemes az étrendünkbe bevezetni.

A koriander lehetséges negatív hatásai

  • Az emberek 14%-a rendelkezik egy olyan genetikai variánssal, amely a korianderben található, aldehideknek nevezett vegyület szagára nagyon érzékennyé teszi őket, ők azok, akik poloskaszagúnak érzik a növényt (nem véletlen a poloskakömény elnevezése), míg másik friss, citrusos illatnak érzik ugyanazt.
  • A főként nyersen való fogyasztása miatt esetleg bekerülhetnek olyan baktériumok a szervezetünkbe, melyek egyébként hőkezeléssel elpusztulnának. Terhes nőknek, 65 év felettieknek vagy meglévő egészségügyi problémával érdemes orvossal egyeztetni a korianderfogyasztásról vagy megfőzve megenni.
  • Bizonyos gyógyszerekkel és gyógynövényekkel kölcsönhatásba léphet, emiatt szintén javallott az orvosi megbeszélés.

A koriander részei

Már a sokféle elnevezése is utal arra, hogy sokféle módon hasznosítható – akár a konyhában, akár a népi gyógyításban. De persze, amiatt is van, mert a növény többféle részét is használják.

Koriandermag

Unsplash

A koriandermag illóolajat, fehérjét, cukrot, C-vitamint tartalmaz. Megpirítva édeskés, narancsos aromájú. Sültekhez, húsok és sonkák pácolásához, káposzták ízesítéséhez, uborka, paprika eltevéséhez, kenyérfélékhez használjuk. De süteményeket és likőröket is ízesítenek vele, a belgák pedig sörfőzéshez is használják.

Korianderlevél

Unsplash

A korianderlevelet általában az ételkészítés utolsó fázisában adjuk az ételhez, hiszen aromája gyorsan kioldódik. Levele hasonlít a petrezselyemhez, de aromája miatt nem összetéveszthető vele. Az ázsiai, dél-amerikai, távol-keleti konyha alapvető fűszere, levesekbe, salátákba, köretekbe, mártogatósokhoz használják.

Koriandergyökér

Pixabay

A koriander gyökere a petrezselyemgyökérre emlékeztet. Erős aromája miatt számos ázsiai receptben mártásoknak, pácoknak vagy currypasztának fontos alkotóeleme.

Kapcsolódó
Mennyei ízvilágú a diókörözött krumplipirítóssal
Ruccolával, koriander zöldjével, paprikával és paradicsommal fenséges.

A koriander termesztése

3-4 hét alatt már a saját korianderzöldünket ehetjük, akár a kertben, akár az erkélyládában termesztve.

A koriander magokat megrepesztjük, pl. egy nagyobb kővel „morzsolgatva”.

Beöntözött, humuszban gazdag talajba egymástól 7-9 centiméterre vájatokat alakítunk ki, amikbe beleszórjuk a koriander magvakat. Betakarjuk földdel és ismét megöntözzük.

Folyamatosan nedvesen tartva a talajt 9.10 nap alatt elkezd csírázni. Innentől már kevesebb víz is elegendő.

Ha elérik a 15 centiméteres magasságot, már szedhető, kb. 3-4 hétig lesz friss korianderünk.

Csicseriborsós falafel

Pexels

A csicseriborsós falafel egy tápláló húsmentes fasírt – a vasárnapi ebéd kuriózuma is lehet -, melybe jól illik a koriander. Ehetjük előételként, főételként, de tízóraiként is, tálalhatjuk szószókkal, pitában…

Ízesíthetjük kedvünk szerint, pont úgy, mint a húsos fasírtokat. Vegánok és változatosságot kedvelő mindenevők számára is új kedvenc étel lehet.

Hozzávalók

40 dkg száraz csicseriborsó

10 dkg (kb. egy fej) hagyma

3 teáskanál aprított petrezselyem

3 teáskanál aprított koriander

1-1,5 teáskanál őrölt paprika (csípős vagy csemege)

6 gerezd fokhagyma

1,5 tk római kömény

2-3 tk só

10 ek liszt

1,5 tk sütőpor

Elkészítés

Áztassuk be a csicseriborsót éjszakára hideg vízbe. Bőven lepje el a víz, mert a szemek megduzzadnak.

Szűrjük le, adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet, korianderlevelet, a sót, a pirospaprikát és a római köményt.

Aprítógépben vágjuk össze az egészet, ne pépesre, hanem enyhén darabosra.

Adjuk hozzá a sütőport és a lisztet, és jól keverjük el. A masszának össze kell állnia, és formázhatónak kell lennie.

Pihentessük egy órát a hűtőben.

Vizes kézzel formázzunk diónyi golyókat a masszából. Közepesen forró, de bő olajban 4-6 perc alatt süssük ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik