Életmód

Böjti lencsefasírt és gyógynövényes sör a bakonybéli bencések konyhájából

A bencés szerzetesek 1998-ban tértek vissza Bakonybélbe, ahol modern, önellátó gazdaság alapjait kezdték felépíteni.

Bakonybél a Dunántúli-középhegység szívében remek kirándulóhely, az Országos Kéktúra bélyegzőpontja, a hazai természetjárók egyik legkedveltebb célpontja. A festői környezetben fekvő meseszép falu azonban másról is nevezetes, Szent Mauríciusz Monostorában Magyarország legfiatalabb szerzetesi közössége él.

Nem is akárhogyan! Modern technológia és évezredes kézműves hagyományok harmóniája jellemzi mindennapjaikat.

Minden várakozást felülmúlt az ingyenes természetjáró applikáció
Az alkalmazás gyakorlatilag egy mobilos útikönyv, túraútvonalakkal, térképpel, látnivalókkal, beépített segélykérővel.

Kertészet és kézműves hagyomány

A monostorok a történelemben mindig is önfenntartó gazdasági egységek voltak. Bakonybélben a bencések már 1000 évvel ezelőtt a gazdálkodásra rendezkedtek be, több évtizedes szünet után 1998-ban tértek vissza a völgybe, akkor helyezték modern alapokra a Szent Mauríciusz Monostor gazdaságát.

Galéria
Ábel atya munka közben - Fotó: Szent Mauríciusz Monostor

Bakonybél bencés szerzetesei hitéletük gyakorlása mellett szállást adnak zarándoknak és turistáknak, egyházi rendezvényeket szerveznek, és egyedülálló gasztronómiai termékeket készítenek. Másfél hektárnyi gyógynövénykertjükben kakukkfű, körömvirág, zsálya és citromfű bokrai mellett valóságos levendulaerdőt nevelnek, és számos gyümölcsfa ad vegyszermentes alapanyagot ízletes készítményeikhez.

Gyógynövénykertjük levendulása – Fotó: Szent Mauríciusz Monostor

Zsályás tejcsokoládé, vörösboros-kakukkfüves bonbon, medvehagyma püré és Mauríciusz sör (apátsági dubbel ale) – csupa különleges finomság Bakonybél szerzeteseitől. 

Termékeiket egy részét, a lekvárokat és szörpöket saját gyógynövényeikből és gyümölcseikből állítják elő, de vannak olyan termékek, melyek gyártásához külső partner segítségét veszik igénybe. Egyedülálló, gyógynövényes nedűjük, a “Vitalis” sörét Győrzámolyban főzi le a Bors sörfőzde. Több saját, különleges receptjük van, ezekhez ötleteket a monostor szerzetesein kívül a külső munkatársak és gazdasági partnereik adnak.

A medvehagymás, sós karamellás bonbon ötlete például viccnek indult, mégis egy különleges termék született belőle. Gyógynövényes likőrjük receptjét pedig a bencés hagyományok ihlették, mégis mai formájában hosszas kísérletezés és gondos alapanyag választás előzte meg.

– mondja a Sokszínű Vidéknek Baky Anna.

A monostor turisztikai és termékmenedzsere azt is elárulta, hogy különleges szerzetes-sörük a hagyományos összetevők (komló, maláta) mellett bazsalikomot és más fűszereket tartalmaz. Az arányok pontos mértékét és néhány összetevő nevét persze a mai napig hétpecsétes titokként kezelik.

A konyhafőnök

A szentesi születésű János testvér szegedi egyetemi évei után Pápa érintésével érkezett a Bakony szívébe, a szerzetesek étkezésének változatosságát kreatív ötleteivel leginkább ő biztosítja. A főzés mellett vendégfogadás, szövegek fordítása és lektorálása, néha az idegenvezetés is feladatai közé tartozik.

János testvér Pápán ismerkedett meg a bakonybéli testvérekkel, majd különleges engedéllyel Magyarországon egyedüliként református létére csatlakozhatott a bencés szerzetesekhez.

János testvér imád főzni, hobbija mára hivatássá vált szerzetesi életében – Fotó: Facebook/Szent Mauriciusz Monostor

Szegeden francia, ógörög, latin szakos tanárként végzett, majd pápai évei alatt fejlesztette tökélyre főzési tudományát. Bakonybél monostorában vizsgázott szakácsként főz nap mint nap a testvéreknek.

Bakonybél évszázados bencés sör receptjei annyira titkosak, hogy János testvérnek sem árulták el azokat.

Pihenésképpen szeretek olvasni, az erdőben sétálni, persze kényelmesen, meredek sziklák kizárva, hiszen alföldi ember vagyok, a sámlin is szédülök. A hegy definíciója számomra: ami magasabb és/vagy meredekebb, mint a szegedi körtöltés.

– meséli szabadidejéről.

Bakonybélben  a szerzetesek bort a szentmiséken kívül csak társaságban és kizárólag mértékkel isznak, akad, aki alkoholmentességi fogadalmat tett. Advent mellett húsvétkor, az évközi időben szerdán és pénteken böjtölnek. Ezeken a napokon nem ehetnek húst, ilyenkor halat, gombát, tojást és sajtokat fogyasztanak.

Bakonybél konyhafőnökének kedvence a pacal (velővel), nagyon szereti a pontypaprikást túrós csuszával és spenótot, sóskát, más főzelékeket minden mennyiségben, ám böjt lévén, most egy időszerű recepttel örvendeztet meg minket.

Így készíti János testvér Bakonybélben a böjti lencsefasírtot

Fejenként 8-10 dkg lencsét (ha én is a fogyasztók között vagyok, akkor a 10 dkg felé billen a mérleg) jól átmosok, beáztatok. Hagymát dinsztelek olajon, a végén adok hozzá római köményt (ízlés szerint lehet egész vagy őrölt), őrölt koriander magot, őrölt mustármagot (csípős, vigyázni kell vele), és tetszés szerinti fűszereket.

Nekem az indiai, kurkumás – gyömbéres ízvilág nagyon bejön, a gyömbér kiválóan fertőtleníti a gyomrot, a torkot, segíti az emésztést. Talán kicsit kevésbé, mint a konyak – és tovább is kell reszelni -, de legalább böjtben ne legyen az ember mohó. Akár el lehet vinni az egész fűszerezést a megszokott magyar mustáros-ecetes irányba, mellé az ember automatikusan megkívánja a füstölt kolbászt, csülköt, böjtben pedig fertelmesség az.

Ha kicsit pirultak a fűszerek, ráteszem a lencsét. Mikor megfőtt, de van még egy kis leve, zabpelyhet keverek bele, az rövid idő alatt szétfő, és segít összefogni a lencsét. Ezután hagyom a masszát kihűlni, keverek bele tojást (kb. 4 személyenként egyet), és fasírtokat gyúrok belőle, és sütőben kisütöm. Currys rizzsel igen jó, Máté testvér, aki Angliában élt hosszan, nagyon szereti. Mármint a currys rizst, a lencséről nem nyilatkozott.

Kiemelt kép: Facebook/Szent Mauríciusz Monostor

Nagymamáink nyomán így készül a tökéletes fasírt
Vagy kicsit jobban megsül, vagy túl kemény, vagy nem sül át a közepe, vagy nem elég jó az íze, vagy épp túl olajos… Valahogy nehéz eltalálni, hogy
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik