Ősz van, vágyunk a melegre, a törődésre, odafigyelésre. A nappalok rövidülnek és egyre több időt töltünk el a házban. Otthonunk meghitt részévé tud ilyenkor válni a konyha, hiszen itt együtt lehet a család, lehet beszélgetni, míg egy-egy finom fogás elkészül. Nyugodtan bevonhatjuk a kicsiket is, a nagyobbaknak pedig már adhatunk fontosabb feladatokat is.
Ebben az időszakban az étlapon a kicsit tartalmasabb ételek is megjelennek. Ilyen lehet a bacon szalonnába tekert túrós csusza.
Hozzávalók
25 dkg bacon szalonna,
25 dkg csuszatészta,
25 dkg tehéntúró
25 dkg juhtúró
15 dkg füstölt szalonna
5 dl tejfel
1 gerezd fokhagyma, só, olaj.
Elkészítés
Két őzgerinc sütőformát béleljünk ki alufóliával, a bacon szeleteket sorban szorosan egymás mellé helyezzük bele. Az apró kockára vágott füstölt szalonnát serpenyőben süssük arany barnára, majd zsírjával együtt öntsük egy nagy lábasba és keverjük el a tehéntúróval, a juhtúróval majd 1 dl tejföllel. A tésztát lobogó vízben egy kis sóval és kanálnyi olajjal főzzük félkeményre. A leszűrt, még forró tésztát keverjük el a túróval és fakanállal szedjük az őzgerinc tálba fektetett bacon szeletekre. Alaposan nyomkodjuk bele, majd a bacon szeletekkel takarjuk le, és a fóliával szorosan fedjük be. 200 fokos sütőben süssük 20 percig. A fóliát nyissuk fel és sütőpapírral bélelt tepsire egy gyors mozdulattal borítsuk át. Távolítsuk el az őzgerinc tálat és a fóliát. 200 fokon süssük aranybarnára. Vágjuk ujjnyi szeletekre, majd szedjük a hússzeletek mellé a tányérra és enyhén sós, fokhagymás tejföllel locsoljuk meg.
Sültek mellé is szívesen ajánlom.