Virágzó vidékünk

Virágzik a medvehagyma-turizmus Bakonybélben

A medvehagyma-mezők látványa felejthetetlen, a növény gyűjtése több mint emlék.

A Bakony szívében, a zirci járásban elterülő Bakonybél a hegyég szívében, annak legmagasabb hegyei között, gyönyörű völgykatlanban fekszik. A falut a csodálatos természeti környezet és gazdag helytörténeti és szakrális értékei tették kedvelt kiránduló- és pihenőhellyé. S hogy a turisták tavasszal akár több napon át élvezhessék e testnek és léleknek is lenyűgöző világot, arról a környék medvehagyma-mezői gondoskodnak.

Ez itt maga a megtestesült csend völgye, csodálatos fekvésével és mikroklímájával. A természetet kedvelők számára számtalan forrás, rejtélyes szurdok, sziklás ormok és barlangok teszik változatossá a tájat.

Fotó: Sokszínű vidék

A falu az Öreg-Bakony ékköve

A kristálytiszta levegő, a völgykatlan jellegzetesen aromás klímája, a hegycsúcsok panorámája, a gazdag növény- és állatvilág mind az idelátogató természetjárók örömét szolgálják.

A medvehagyma-mezők látványa felejthetetlen, a növény gyűjtése több mint emlék. Azt sem lehet megállni, hogy szedés közben néhány levelet meg ne kóstoljon az erdőjáró, arra azonban gondosan ügyelni kell, hogy betartsa az aranyszabályokat.

Fotó: Sokszínű vidék

2009-ben törvény született arról, hogy állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű medvehagyma-levelet gyűjthet külön engedély nélkül, melynek mennyisége nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta.

A medvehagyma-túrák elsősorban hét végi napokra összpontosulnak, hétfőtől péntekig kevesebb a gyűjtögető. 2017. április 8-9-én azonban alighanem zsúfolásig megtelik majd a környék. Tizedik alkalommal rendezik meg a Bakonybéli Medvehagyma Napokat, amikor különböző hosszúságú és nehézségű szervezett túrákon ismerhetik meg az érdeklődők a varázslatos Bakonyt, a medvehagyma kedvelt élőhelyét. Közben a helyi tájházban receptismertetővel, medvehagymás ételek bemutatójával és kóstolójával is várják az érdeklődő vendégeket.

Pannon Csillagda

Arról pedig ne feledkezzen meg a Bakonybélbe érkező, hogy érdemes időt szakítani a Pannon Csillagda meglátogatására. Itt megismerhetik a híres Gibeon meteoritot, több száz éves, antik távcsöveket, Galilei  felfedezéseit, kísérleteit, a tengerészek csillagászati navigációját és az űrkutatás legnagyobb expedícióit is.

Címfotó: Sokszínű vidék

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik