Otthon készült

Jó, ha tudjuk: ezek a jó bodzaszörp készítésének titkai

Gyakori kérdésekre itt a válasz, ráadásként recepteket is hoztunk.

A télire való befőzésnek, legyen az szörp, savanyúság vagy befőtt több fontos kritériuma van. Nincs ez másként a bodzaszörp készítésénél sem. Mutatjuk a legfontosabbakat.

1. Az eszközöket amit használunk (befőttes üveg, fakanál, tölcsér) tisztának és kiforrázottnak, csíramentesnek kell lennie. 

2.Biztosítani kell, hogy a beltartalomban ne szaporodhassanak a baktériumok, gombák. Ez több úton biztosítható: 

  • hőkezeléssel csíramentesítünk: dunsztolás, 90 fokon 30 perc, esetleg szárazdunszt, és a végén légmentes zárás
  • tartósítószer adagolással (nátrium benzoát, szalicilsav, stb.)
  • alkohol adagolása (eltevés rumba, konyakba)
  • magas cukortartalom (ha a készítmény tömegének minimum a fele cukor, olyan magas lesz az ozmózisnyomás, hogy az erjedést okozó gombák és baktériumok nem szaporodnak benne)

Miért erjed meg a szörpünk?

Valószínűleg amiatt erjed meg, mert a fenti számozott felsorolás egyike sem teljesült megfelelő módon. Tehát vagy nincs rendesen hőkezelve üvegbetöltés előtt, vagy az üveget nem volt hőkezeltük, vagy tartósítószert nem tettünk előírás szerinti mennyiséget, vagy kevés cukrot tartalmaz.

Szükséges a tartósítószer?

A citromsav és a borkősav “csak” savanyít, és nem tartósítószer. Tartósítószer a nátrium-benzoát, a szalicil és a szorbinsav! A fenti felsorolásban szereplő technikák vagylagosak, nem kell mindnek teljesülni. Tehát vagy teszünk bele tartósítószert (pl. nátrium-benzoátot), vagy a tömeg fele cukor kell legyen, akkor a cukor tartósít. Ha sem tartósítószert, sem sok cukrot nem szeretnénk beletenni, akkor hőkezelni kell, fel kell forralni és ki kell dunsztolni. Ez esetben a légmentes zárás is feltétel, míg a cukros, vagy tartósítószeres megoldásnál nem.
Tehát az erjedést okozó mikróbákat vagy el kell pusztítani hőkezelésssel (és utána a bejutásukat is megakadályozni légmentes zárással), vagy ezen mikróbák bár életben maradhatnak, de elszaporodásukat a magas cukorkoncentrációval vagy a tartósítószerrel meg kell akadályozni.

Mennyi bodzavirág legyen?

Mint a citrom kérdése, ez is ízlés dolga. A receptek zömében viszonylag kevés bodzát írnak. A mi tapasztalatunk, hogy minél több virággal (nem szárral) készítjük, annál karakteresebb ízvilágot kapunk. Miután az ízét a virágpor adja, semmiképp se mossuk meg, próbáljuk tiszta környezetből gyűjteni, így nem kell aggódni a szennyeződés miatt.

Cukor, édesítő vagy méz ?

Aki szörpöt készít, az tisztában van vele, hogy többnyire cukorral készül. Ha mértékkel szörpözünk, bátran tegyük, lelkiismeretfurdalás nélkül (kivéve a cukorbetegek). Amennyiben viszont zavar a cukor, akkor készítsük édesítővel vagy mézzel. Ez utóbbinál viszont figyeljünk arra, hogy ne forraljuk, mert kivesznek belőle az értékes enzimek.

Fotó: georgia-pellergini

Friss fogyasztásra (1-2 hétig eláll hűtőben)

Hozzávalók

  • 2 l víz
  • 2 kg cukor
  • 20 g citromsav
  • 12 db nagyobb bodzavirág
  • 12 db kisebb bodzavirág
  • 2 db citrom

Elkészítés

A vizet felforraljuk, hozzáadjuk először a cukrot, majd a citromsavat, és mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. (Ha esetleg képződik a szirup tetején egy kis hab, szedjük le szűrővel.)
A bodzavirágok nyelét úgy vágjuk le, hogy az ernyő ne essen szét.
A citromokat alaposan megsúroljuk, majd felkarikázzuk.
Gondosan kimosott 5 literes befőttesüvegbe tesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat. (Én most 2 kisebb üvegben osztottam el egyenlően a hozzávalókat.) kb. 3,5 liter szörp lesz belőle.
A befőttesüveg alá széles pengéjű kést teszünk (így nem pattan szét az üveg), és felöntjük a meleg, de nem tűzforró sziruppal. Hagyjuk kihűlni.
Az üveget kistányérral lefedjük. 5 napig meleg helyen- de nem napon – érleljük, néha megkeverjük.
Kivesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat, finom szűrőn átszűrjük, és jól zárható csavaros palackokba töltjük.
Fogyasztáskor hideg, buborékos vagy szénsavmentes ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk. ( Forrás: Mignon konyhája )

Amennyiben mézeset szeretnénk készíteni, annak a receptjét ITT találhatjuk.

Bodzaszörp télire

Az elálló bodzaszörp megbízható receptjét a Nosaltyn találtuk. Ha sűrűbb állagú szirupot szeretnénk, akkor ezzel a recepttel próbálkozhatunk.

Cukor nélküli szörp

Hozzávalók

  • 40-50 bodzavirág tányér
  • 3 literes befőttes üveg
  • 1+2 citrom felkarikázva
  • édesítőszer: nyírfacukor (kb. 30-50 dkg) vagy Update1 Lovely Sweet édesítő (1/3 tubus)
  • 1 tk.citromsav

Elkészítés

1. A bodzavirágot megmosás nélkül tedd a befőttesüvegbe

2. Az édesítőt és a citromsavat oldd fel 3 liter vízben. Az egyik citrom levét facsard bele.

3. Önts a bodzavirágokra annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot karikázd fel és tedd szintén az üvegbe.

4. Egy éjszakán át áztasd a virágot, másnap szűrd üvegekbe és dunsztold ki! Így hónapokig friss marad tartósítószer nélkül!

A szörpöd nem lesz olyan sűrű, mintha kristálycukorral készítetted volna, de az íze sokkal tisztább és finomabb így! Arról nem beszélve, hogy ezerszer egészségesebb lesz így a bodzaszörp!

Így dunsztoljuk a szörpöt

Állítsd a lezáratlan szörpös üvegeket vízzel teli lábosba és forrald addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a szörp. Forrón zárd le az üvegeket, törölközőbe bugyolálva egy napig hagyd dunsztolódni.

Fogyasztáskor, azaz amikor készíted a limonádét, turbózhatsz a szörpön. Ha nem találod elég édesnek vagy savanyúnak, mehet bele citromszelet és plusz édesítő.

Szuper bele a menta- vagy a citromlevél és persze forró nyári napokon a jégkocka.

A receptért köszönet Laki Irénnek.

 12 illatos bodzaszörp receptje a Nosalty oldalán

A házipatika fontos része - Így készíts gyógynövényszirupot
Sőt! A gyógynövényszirupokkal koktélokat is ízesíthetünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik