Otthon készült

A házipatika fontos része – Így készíts gyógynövényszirupot

Ha a kertünkben burjánzik a sok gyógynövény, akkor szárítás mellett vagy helyett, készítsünk szirupot.

Szirup vagy szörp?

Az arab eredetű, de már sok nyelvbe átvándorolt szirup szó a magyarban is több dolgot jelentett: sűrű cukoroldatot, amelyet például befőzéshez használnak; az ilyen oldattal édesített kanalas orvosságot; átvitt értelemben a mézesmázos magatartást vagy irodalmi alkotásban az émelyítő érzelmességet, s természetesen a gyümölcsből készített édes sűrítményt és hígított változatát is. Szörp szavunk csak a múlt század első felében jött létre a szörpöl igéből elvonással; nyilván azzal a céllal hozták létre, hogy kiszorítsák vele a szirup szót, mert nemcsak a gyümölcssűrítménynek, hanem még az édes kanalas orvosságnak, illetve a sűrű cukoroldatnak a megnevezésére is felhasználják, főleg a szakirodalomban. A szó mai használatát megfigyelve azonban könnyen megállapíthatjuk, hogy a szörp nem szorította ki teljesen a szirupot, csak bizonyos jelentéseit vette át, tehát tehermentesítette. 

A hétköznapi szóhasználatban egyre többet használják a szirup szót a töményebb cukoroldatra. Míg a szörpök készítéséhez általában 30-50 dkg cukrot adunk egy liternyi folyadékhoz, addig a szirupnál ez az általában arány 1:1, de lehet ennél magasabb is a cukor aránya.

Gyógynövény szirup készítése

A növényeket javasolt átmosni, ha nem bokorról vagy fáról vagy nem a kertünkből. Egy vagy többféle gyógynövényt a célnak megfelelő arányban kevés vízzel leforrázunk és állni hagyjuk. 15-20 perc múlva leszűrjük és a növényeket finoman átnyomkodjuk.
1 liter vízhez 30 – 40 dkg friss gyógynövényt számíthatunk.

1, 3 kg cukorból és 3 dl liter vízből szirupot főzünk (köhögés elleni szirupok esetén érdemes karamellizálnia cukrot), majd a tűzről levéve jól összekeverjük az átszűrt lével. Ezt már ne főzzük!
Forrón üvegekbe töltjük, dunsztoljuk és hűvös helyen tároljuk. Miután a cukor ilyen mennyiségben már jól tartósít, így hosszú ideig eláll.

A gyógynövények hatásainak megfelelően napi 2 – 3 evőkanállal ajánlott bevenni belőle.

Köhögés elleni sziruphoz ajánlott gyógynövénykeverék

  • lándzsás útifű,
  • borsmenta,
  • kakukkfű
  • papsajtmályva levél,
  • orvosi zsálya levél,
  • pemetefű

Amikor elkészül a szirup, mielőtt üvegekbe töltjük, tehetünk bele fogyasztásra is ajánlott (tiszta) borsmentaolajat.
A legmakacsabb köhögés esetén is gyorsan hat!

IMG_6872

Lándzsás útifű szirup

A megmosott útifűleveleket nyerscukorral rétegesen rakjuk egy uborkás üvegbe és jól nyomjuk össze az egészet. A massza leülepedik. A következő napokon újabb és újabb rétegeket rakunk be, míg az üveg meg nem telik. A kertben egy védett helyen lyukat ásunk és a 3-4-szeres pergamenkötéssel lezárt üveget beleállítjuk. Egy deszkalapot teszünk föléje és arra nehezéknek egy követ. A gödröt úgy temetjük be, hogy a deszka és a kő jól látható maradjon. A talaj egyenletes melegének hatására a cukor és a levelek sziruppá erjednek össze. Mintegy három hónap múlva kivesszük az üveget a földből, a levét gyümölcspréssel kinyomjuk (nem kendőn át), egyszer felforraljuk és jól zárható üvegekbe töltjük. Ha az erjesztésnek ez a módja nem kivitelezhető, tartsuk az üveget a napon vagy a tűzhely (kályha) közelében, míg az alján lerakódik a szirup. Ezt a szirupot is fel kell forralni egyszer.

Erről is írtunk: A lándzsás útifűnek a házpatikában a helye

Tinktúrás változat

Ennél a változatnál először elkészítjük a tinktúrát a megfelelő gyógynövényekből. Amikor elkészült, akkor 1,2 kg cukorból és 1 liter vízből szirupot készítünk és ha már langyos, akkor a kettőt összeöntjük. A cukor és az alkohol egyaránt tartósít, hosszú ideig eltartható.

Variációk gyógynövényekre

Ha változatosan szeretnénk készíteni koktéljainkat, akkor ne hagyjuk ki az alábbi szirupokat.

1 bögre cukor és egy bögre vízhez az alábbi mennyiségű gyógynövényeket tehetjük. Így 5 különböző szirupunk lesz, amit bármikor használhatunk kiegészítő ízként gyümölcsszörpökhöz.

  • 5 friss bazsalikomág
    4 friss rozmaringág
    1 nagy marék friss menta
    6 ág friss kakukkfű
    8 babérlevél (szárított)

Az elkészítésekor hasonlóképp járjunk el a fent írtakhoz.

Ez is érdekelhet: a kakukkfű többet tud, mint gondolnánk.

Címlapfotó: colorcafe.ru

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik