Virágzó vidékünk

Szabadúszók stílusos oázisa a szegedi kolostor irodája

Szeged legidősebb egyházi épületegyüttesében találtak eszményi otthonra a huszonegyedik század távmunkásai.

Szegedet is utolérte a huszonegyedik század, egyre több szabadúszó és „neonomád” keres megfelelő közösségi teret, ahol inspiráló környezetben, zavartalanul dolgozhat. Tavaly ősszel a több mint ötszáz esztendős Alsóvárosi-templom kolostorában egy különleges hangulatú közösségi iroda nyitotta meg kapuit.

Középkor és huszonegyedik század kéz a kézben a szegedi ferenceseknél – Fotó: DOOR Office

Három fiatalember felismerte, hogy Szegedről nagyon hiányzik egy olyan közösségi munkahely, ahol szabadúszók, magyar vagy külföldi vállalatok távmunkásai és pályakezdő informatikusok egyaránt kényelmes környezetben dolgozhatnak. Szanati László, Karmann Roland és Bencsik Károly miután különböző fórumokon egymásra találtak, elhatározták, hogy közösen valósítják meg álmukat a csongrádi megyeszékhelyen.

A középkori templom és kolostor Szeged egyik legrégibb egyházi műemléke – Fotó: DOOR Office

A coworking amerikai eredetű kifejezés, magyar fordítása „közösségi munkavégzés”. Lényege, hogy különböző foglalkozású irodai munkások egymástól függetlenül, mégis egy közösséget alkotva dolgozhatnak. A kreatív légkörben a tagok munka közben tapasztalatot cserélhetnek, új üzletet köthetnek.

A ferencesekkel hosszas keresgélés után találtunk egymásra. Szanati László vetette fel a szegedi Ferences Rendház vezetőjének, hogy szeretnénk egy közösségi irodát nyitni. Az alsóvárosi kolostor területén több vállalkozás és kreatív műhely működik, ezért nyitottak voltak újító jellegű kezdeményezésünk befogadására

– mesél a kezdetekről Bencsik Károly.

Évszázadok találkozása – Fotó: DOOR Office

Ment minden, mint a karikacsapás: néhány hét alatt kényelmes székek és ergonomikus asztalok kerültek a gótikus kolostor évezredes falai közé. A DOOR Office alapítói Mátyás házfőnökkel és egy külsős művésszel karöltve maguk alakították ki a helyiségeket. A huszonegyedik század kihívásainak megfelelő színvonalú irodatechnikai berendezések a szélessávú internettel inspiráló közeget biztosítanak a kreatív munkavégzéshez.

A helyiségeket fiatalos hangulatú falfestmények díszítik – Fotó: DOOR Office

A kolostor-irodában otthonra találók sokféle területen dolgoznak. Informatikusok mellett marketinges, gyógyszerészeti szakfordító, nemzetközi projektmenedzser és számos online-vállalkozó is gyakori vendége a különleges munkahelynek.

A belső terek hangulatos dizájnja a rendház vezető Mátyás testvér kreativitását dicséri. Minden terem egyedi kialakítású, saját színvilággal és koncepcióval rendelkezik. 

A boltíves ajtókat idéző falfestések mellett régi kódexeket idéző, látványos kalligráfiák kölcsönöznek egységes arculatot a helyiségeknek. A dizájn főbb témakörei a középkori ferences rend évszázados szellemiségéhez illeszkedve a tudást, a természetet és a játékosságot idézik fel.

Eredetileg 130 négyzetméteren helyezkedett el az iroda, amelyben helyet kapott egy tárgyaló, egy elkülönített irodarész (MyCube), a közösségi irodatér és a konyhával kiegészített közösségi tér. Az indulást követő harmadik hónapban már kinőtték ezt az alapterületet, ezért hamarosan két „telefonfülkével” és egy másik közösségi térrel bővítették vállalkozásukat.

A távmunkások akár egy kávé vagy szendvics mellett tudnak tanácsot, segítséget adni egymásnak – Fotó: DOOR Office

Az iroda alapítói különböző workshopok és szakmai tréningek szervezése mellett küldetésüknek tekintik a társadalmi szerepvállalást is.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az infrastruktúra bővítésével párhuzamosan a közösségi programjainkat is fejlesszük. Mátyás testvérrel közösen gondolkodunk, részt veszünk a jótékonysági rendezvényeken

– vallják.

Jótékonysági rendezvényeken is részt vállalnak az alapítók – Fotó: DOOR Office

A Door Office mindenek előtt a közösségről szól, egymás segítéséről, együtt fejlődésről.

Az iroda munkatársai aktív tagjai a „Startup Szeged” közösségnek, részt vesznek a szegedi startup élet fejlesztésében is.

Fiatalos hangulatú, egyedi arculatú irodájukat tavaly az országos „Év Irodája” verseny közösségi tér kategóriájában a különdíjasok döntőjébe szavazták. Az ötszáz éves falak között működő, modern szellemiségű vállalkozás esztétikumát tekintve is egyedülálló jelenség Magyarországon.

Kiemelt kép: DOOR Office

Szerzetesek asztala az apátrétestől a gyógyitalokig
A szerzetesek étkezési kultúráját bemutató kiállítások láthatók a tihanyi apátságban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik