Életmód

Iskola, templom és szupermarket is magasodik a tóban úszó faluban

A tó egyre népszerűbb a turisták körében.

A Kambodzsa északnyugati részén lévő Szap-tó (Tonlé Sap) a legnagyobb édesvízi tó Délkelet-Ázsiában, melynek vízállása drasztikusan változik az év folyamán. A júniustól októberig tartó esős évszakban a tavat a Mekong folyó árasztja el vízzel, a száraz évszakban – novembertől májusig – a tó területe összezsugorodik, mert a víz visszaáramlik a Mekongba.

A Tonlé Sap területe 16 ezer négyzetkilométer és kilenc méter mély az esős évszakban. A száraz évszakban 2700 négyzetkilométer csupán, és mélysége 1-2 méterre csökken.

A természet nyújtotta halászati lehetőség jelenti a hatalmas tavon létesített úszó falu szerény körülmények között élő lakóinak a megélhetést. A Tonlé Sap 220 különböző halfajából ugyanis évente 400 ezer tonnától több halat fognak ki, mely 3 millió emberhez jut el.

Bár a kambodzsai munkalehetőségek többségével ellentétben a halászatból származó jövedelem kiszámítható, ám azért a vízen keményen meg kell küzdeni. A halászok néha két napon át utaznak, hogy elérjék a tó közepét, és akár egy hétig halásszanak ott. Gyakran előfordul, hogy a hatalmas hullámokban odavesznek, és nem térnek vissza szeretteik közé. Ezért árvaházat is létesítettek, hogy mentsvárat nyújtsanak azoknak a gyerekeknek, akik elveszítették szüleiket.

A tavon más középületeket is működtetnek, így van iskola, templom, közösségi ház, szupermarket, kosárlabda pálya és karaoke bár is. Itt bárki bárhová megy, csak kishajón vagy csónakkal teheti meg az utat, hiszen minden lakóépület és minden intézmény külön-külön a vízen lebeg.

A lakók többsége önellátó, nagyon sokan művelnek növénykertet és a lebegő istállókban kecskéket, sertéseket és csirkét is tartanak. A vízen lassan cikázva rendszeresen közlekednek friss zöldséggel, gyümölccsel, élelmiszerrel és ruhaneművel megrakott hajók, melyek házról házra járva kínálják portékáikat.

A lebegő falvak egyre népszerűbbek a turisták körében, akiket kiránduló hajókon visznek a lebegő falu életének sűrűjébe. Az út az esős évszakban a vízállásnak köszönhetően jóval rövidebb, mint a száraz évszakban, amikor vigyázni kell arra, hogy a hajó nehogy elakadjon a talajban.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik