Életmód

Egy nap a holnapért, egy nap a Földért!

pixabay
pixabay
A bolygónkat nem az apáinktól örököltük, hanem a gyerekeinktől kölcsönöztük.

Világszerte ma ünnepeljük a Föld napját. Ez a jeles nap pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy éljünk úgy – a természetet és a környezetünket megbecsülve -, hogy a Föld még sokáig otthont tudjon adni az emberiségnek.

pixabay

A Föld napja alkalmából talán most még fontosabb megértenünk, hogy milyen törékeny is a mi gyönyörű otthonunk!

Egyetlen nap kevés…

Jelenleg a Föld napja nemzetközi ünnep, miközben az utóbbi időben egyre erősödik az a nézet, hogy ne csak ezen az egy napon emlékezzünk meg a bolygónkról, hanem az év minden napja legyen a Föld napja! Vagyis minden nap úgy kell viselkednünk, élnünk és cselekednünk, hogy a bolygónkat megkíméljük a jövőbeli nemzedékek számára.

pixabay

Érdemes megszívlelni a következő régi indián bölcsességet, mely szerint „a bolygónkat nem az apáinktól örököltük, hanem a gyerekeinktől kölcsönöztük.”

1970-ben kezdődött

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

1990-ben világmozgalommá vált

Húsz évvel később Dennis Hayes és barátai észlelték, hogy a bioszféra veszélyben van. Látták az ipari szennyezés mértékét, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatás erősödését, a hulladékgyűjtés problémáját, a túlnépesedést és az óceánok szennyezettségét. Az ökológiai válság jelei indították el őket abban a kezdeményezésben, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként, a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

pixabay

Magyarország az elsők között csatlakozott

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra nagyon sokan jelentkeztek kis falvakból és nagyvárosokból egyaránt.

A Föld Napja Alapítvány nem titkolt vágy volt, hogy bevonja az iskolákat is Föld napja eseményeibe, kiemelt szerepet szánva a pedagógusoknak, akik környezettel kapcsolatos könyvekkel és különböző vetélkedőkkel, játékos faladatokkal népszerűsítették a kezdeményezést a fiatalok körében.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?

– így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata.

pixabay

1990 óta Magyarországon is egyre többen érzik úgy, hogy tenni akarnak a Föld védelme érdekében. Szervezett programokon vehetnek részt azok, akik számára fontos az a tudat, hogy minden pici lépés számít. A Bolygónk a mi otthonunk, a jövő nemzedékünk otthona, amit védeni, segíteni közös feladatunk, nem csak ezen a napon.

Minden nap számít!

Ahhoz, hogy tudatosan tudjunk változtatni az életünkön, és  fenntarthatóbbá tudjuk változtatni a környezetünket fontos és elengedhetetlen a tájékozódás. Ha tudjuk mennyi idő alatt bomlik le egy műanyag reklámszatyor, milyen következményei vannak a céltalan vásárlásnak, a felesleges fogyasztásnak vagy mekkora a húsfogyasztás környezeti terhe, akkor már azt is tudjuk mit kell tennünk. Minden nap, amivel a bolygónkat segítjük!

pixabay

Mit tehetsz te?

Fontos lenne végre ráébrednünk arra, hogy ne mindig másoktól várjuk a megoldást, hanem mi magunk is tegyünk a jobb, az élhető jövőnkért és utódaink jövőjéért.

pixabay

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, egészen egyszerű cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá változtathatjuk a körülöttünk lévő világot. Elég, ha csak odafigyelünk tetteinkre és azok következményeire. Ha minden nap teszünk valami apróságot, máris tettünk valamit a változásért.

  • gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel közlekedünk
  • újrahasznosítunk
  • kerüljük az egyszer használatos műanyag flakonok megvásárlását
  • takarékoskodunk az ivóvízzel
  • gyűjtjük az esővizet a locsoláshoz
  • fákat, növényeket ültetünk
  • helyi termelőtől származó termékeket vásárolunk,
  • a szabadban szárítjuk a mosott ruhát a szárítógépek helyett
  • komposztálunk, ezáltal pazarlásmentesen élhetünk, és Földünk újrahasznosít minden természetes anyagot.

Vonjuk be a gyerekeket is!

A Föld napja kiváló alkalom, hogy elbeszélgessünk a gyerekekkel a környezetről, a klímaváltozásról és az élet, az élőlények védelméről. Elmehetünk velük szemetet szedni, ültethetünk együtt növényeket, rajzolhatunk a természetről. Olvashatunk olyan könyveket, amelyek a természetről szólnak, nézhetünk ismeretterjesztő filmeket.

pixabay

Menjünk a természetbe

A Föld napján, ha az időjárás engedi, mindenképpen menjünk ki a természetbe. Sétáljuk egyet a közeli erdőben, hallgassuk a madarak éneket, figyeljük, ahogy a tavasz egyre jobban kibontakozik, és ahogy lüktet körülöttünk az élet.

Mint szent fohász, mit némán súg a szél, lágy hangja átölel, és újra kér

Lásd a fényt, ne bántsd, mi érted él!
Halld a szót, mit föld, az ég beszél.
Nézd a bolygót! Oly tiszta kék.
Élj ma úgy, hogy éljen még!

Kapcsolódó
15 érdekes tény a Földről, amiről sokan nem tudunk
Ismerjük meg bolygónkat és vigyázzunk rá!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik