Életmód

Test és lélek természetes doktora az erdőfürdő

Baranyi Violetta
Baranyi Violetta
Az erdőfürdőzés stresszcsökkentő, tudatos, relaxációs séta, minden érzékszervvel való megtapasztalás. Az erdőfürdő vezető beszélgetésünkben a legapróbb részletekbe is beavat.

Minden évszakban megnyugvást és feltöltődést ad a természet közelsége. Ha tudatosan sétálunk az erdőben, akkor a szabadban töltött időt különböző betegségek kiegészítő terápiájaként is használhatjuk, ami nem csak az idegrendszert nyugtatja meg, de a lélekre is bámulatos hatással van, mindamellett hogy az immunrendszerünket is erősíti.

Az erdőfürdőzéshez nem sok dolog kell. Fákkal tarkított, árnyas erdő, önmagunknak ajándékozott idő és egy erdőfürdő vezető, aki segítséget ad ahhoz, hogy teljes mértékben eggyé tudjunk válni a természettel. De van lehetőség erdőfürdőzni egyedül is, ám a teljes kapcsolódáshoz nagyban hozzásegít minket egy vezető.

Baranyi Violetta

Baranyi Violetta egészségturisztikai szervező és képesített erdőfürdő vezető, akit a túlfeszített mindennapok tereltek erre a különleges útra. Vágyott rá, hogy szabadidejében meg tudjon feledkezni a mindennapok gondjairól, meg tudjon nyugodni, mint testben, mint pedig lélekben. Vágyott valamire, ami segíti őt abban, hogy újra át tudja élni a pillanatokat. Akárcsak gyermekként is tette, amikor természeti kapcsolat az ő életében is mélyebben és spontán volt jelen.

Violettát örömmel tölti el, hogy olyan helyen nőtt fel, ahol a természet karnyújtásnyira volt tőle, és ahol sok időt töltött. A patak, a földek, a kert önfeledt játékok színhelyei voltak, amiket a kacaj és felhőtlen jókedv töltött meg. Ám a természeti kapcsolat felnőttkorára elhalványult benne, éppen úgy, mint sokunkban.

A természet test és lélek doktora

A ma embere jelentősen eltávolodott a természeti világtól. Attól a világtól, ahol az 1800-as években még a legtöbben éltek, hiszen akkor az embereknek még csak 3%-a élt városban. Mára az emberiség több mint fele városban él, elszigetelten a természeti világtól. A mai ember éli a felgyorsult világunkat, ahol naponta rengeteg inger éri. S vajon lépést tudunk tartani felgyorsult világunkkal a természetes közegünktől elszakadva? Úgy látható, hogy nem

– taglalta a sok embert érintő problémát.

Más példájában felfedezheted magad

A fiatal hölgy 10 évig dolgozott gyógyító területen, amely során sokféle betegséggel, többféle emberi megküzdéssel találkozott. Azt tartja, hogy egészségünk megőrzésénél semmi se fontosabb.

A testi és lelki egyensúly fenntartása elengedhetetlen és folyamatos gondoskodást kíván. Vajon ha kibillenünk ebből az egyensúlyból milyen következményekkel szembesülhetünk? Talán nem ismeretlen kifejezések a stressz, a kiégés, a betegség vagy a depresszió fogalma. Az erdőfürdő képzést megelőző éveimben nagyon feszítettek voltak a mindennapjaim. Hosszú éveken keresztül mindig határidős feladataim voltak, folyamatos rohanásban voltam és nem tudtam megélni a jelen pillanatait. Sok mindent elfelejtettem, nem tudtam koncentrálni a jelen dolgaira, mert állandóan kavarogtak a gondolataim. Ezen időszak alatt próbáltam lecsendesedni különböző relaxációs technikákkal, ám kevés sikerrel

– mesélt a múltjára visszatekintve a Sokszínű vidék megkeresésére.

Violetta érezte, hogy szüksége van valamire, ami egy másik szemléletet ad a számára, ami segíti őt az elcsendesülésben, a lelassulásban. Jótékony hatással van rá testileg és lelkileg. Így talált rá az erdőfürdőzésre.

Erdőfürdő vezetői képesítésemet a Nádúr Centre for Integrative Forest Therapy Intézet által Györffy Éva, Sztankó Katalin és Suzanne Radford szervezésében végeztem el. Életem legjobb döntése volt ez az út, magamért és a hasonló életet élő és helyzetben lévő emberekért, akiket a vezetés során olyan „belső ösvényekre” vezethetek, mely egy mély tapasztalati út természetes közegben, mely során önmagunkhoz, a gyökereinkhez, a természeti világhoz kapcsolódunk

– osztotta meg különleges útjának a kezdetét.

Galéria

De mit is jelent erdőfürdőzni? Honnan ered ez a kifejezés?

A Shinrin-Yoku szó szerint erdőfürdőzést jelent, ám az effajta fürdőzéshez aligha használunk fürdőruhát. Sokszor a szó hallatán talán arra gondolhatunk, hogy a természetben fogunk fürdeni, azonban itt másról van szó. „Fürdünk” a természet adta szépben, jóságban, csodában. Az összes érzékszervünkön keresztül érzékeljük meg a természeti világot egy erdei vezetett, tudatos, relaxációs séta keretében. A természet apró részleteiben „merülünk el”, ahol megéljük az ITT és MOST állapotát. Ez a tudományos alapokon nyugvó stresszcsökkentő program segít lecsillapítani az elménket és belső egyensúlyt hoz létre.

Az 1980-as években Japánból indult el. Egy vállalat vezetője rendszeresen kivitte a dolgozóit a természetbe, majd szemmel láthatóan az addigi stresszes és túlterhelt munkavállalók sokkal jobban érezték magukat, sokkal hatékonyabbá vált a munkavégzésük. Innentől kezdve kezdték el tudatos mérni, hogy miként hat az emberi szervezetre a természetben töltött idő. Mára az erdőfürdőzés egyfajta mozgalomként nőtte ki magát, és folyamatosan kutatják a jótékony hatásait.

Milyen jótékony hatást vált ki az erdőfürdőzés?

Tudományos bizonyítékok hátterében az erdőfürdőzés során a fák által kibocsájtott fitoncidoknak immunerősítő hatása van. Hatással van a mentális egészségre, javítja a hangulatunkat és a koncentrációs képességünket. Fokozza a természetes ölősejtek számát, melynek a rákos megbetegedések kialakulásának megakadályozásában van szerepe. A természetes környezetben csökken a stresszhormonok szintje is, valamint jótékony hatása van a szív- és érrendszeri megbetegedésekben.

Baranyi Violetta

Hogyan zajlik egy erdőfürdő séta?

Általában 2-3 órát vehet igénybe egy erdőfürdő séta, de lehet ettől hosszabb is. A séta legfontosabb eleme a csend. Az erdőfürdő séta alatt, eltérő helyszíneken ún. meghívásokat hallasz, melyek lehetőségek, amivel élhetsz a sétád során. A meghívások után egy körben találkozunk újra, ez az úgynevezett „megosztókör”, ahol a résztvevők megoszthatják egymással a tapasztalásaikat. A megosztást a „szó” fa „vezeti”, az a résztvevő beszél, akinél a szó van, a többiek értő figyelemmel vannak a megosztó felé, nem kérdezünk, nem ítélkezünk. Fontos megjegyezni, hogy nem kötelező elem a megosztás sem. Az erdőfürdőzés sajátossága, hogy szabad teret ad a résztvevőnek, továbbá időt önmagunkra, a természeti világ befogadására, a lelassulásra, a belső béke megteremtésére. A sétát általában teaceremónia zárja. Ez egyfajta ősi rituálé. Megköszönve és hálánkat kifejezve az első csésze tea az erdőé. Ilyenkor általában a teázáshoz a természetben gyűjtött gyógynövényt használjuk fel. A lezárást kiegészíthetjük közös alkotással, mellyel szintén visszaadunk a természetnek, hogy a társává fogadott, teret és időt adott számunkra.

Miben különbözik egy túra az erdőfürdő sétától?

Az erdőfürdő merőben más, mint egy erdei túra. Míg túrázáskor általában beszélgetünk egymással, az erdőfürdőzés során a megosztókörben van lehetőség a tapasztalatok megosztására.  Egy túra alkalmával valahová el szeretnénk jutni, az erdőfürdőzéssel nincs ilyen célunk. Egy erdőfürdő séta során nem látogatunk meg nevezetességeket, nem zajlik idegenvezetés és nem ismertetjük a növény és állatvilágot. Az erdőfürdőzés célja az elmélyülés, a lecsendesedés, kapcsolódás önmagunkhoz és a természeti világhoz.

Baranyi Violetta

Milyen volt az első erdőfürdő élményed?

Az Országos Erdőfürdő hatvani programján vettem részt, ami a kisgombosi tanösvényen volt. Nagyon vártam ezt a napot, amikor először eljuthattam egy erdőfürdőzésre. A kisgombosi tanösvényen jártam, ahol elsőként megtapasztalhattam az erdőfürdő élményét. S hogy milyen is volt valójában? Nem igazán lehet szavakba önteni. Minden érzékszerveddel való megtapasztalás, mely a sejtjeidig hatol. Nyugalmat, békét hoz. Egy bensőséges kapcsolat kialakítása a természettel. A környezeted a csend uralja. A séta során úgy kinyílnak az érzékszerveink, ami által olyan megtapasztalásaink vannak, amelyeket más közegben észre sem vennénk. A séta végéhez közel már álomba szenderültem egy fa tövében, ahol a nap fénye melegített. Az érzés elmondhatatlan, szívből ajánlom mindenkinek. Többet adott, mint vártam.

Baranyi Violetta további gyönyörű fotói, erdőfürdő élményei, valamint vezetett erdőfürdő programjai a Facebook csoportjában tekinthetők meg.

Galéria
Kapcsolódó
Természeti kincseket őriznek a bakonyi és Balaton-felvidéki erdők
A változatos erdőtársulások csaknem 90%-át őshonos fafajokból álló, elegyes lomberdők alkotják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik