Virágzó vidékünk

Természeti kincseket őriznek a bakonyi és Balaton-felvidéki erdők

sokszínű vidék
sokszínű vidék
A változatos erdőtársulások csaknem 90%-át őshonos fafajokból álló, elegyes lomberdők alkotják.

A Bakonyerdő Zrt. természeti értékek tekintetében hazánk egyik legváltozatosabb és legértékesebb területén, három vármegyében, mintegy 63 000 hektáron végzi gazdálkodási tevékenységét a Bakony, a Balaton-felvidék és a Keszthelyi-hegység vonulatain. Az elmúlt 5 évben végzett erdőtelepítésekkel több, mint 150 hektár területtel növelték az ország erdővel borított területét.

Változatos erdőtársulásaik csaknem 90%-át őshonos fafajokból álló, elegyes lomberdők alkotják. A Magas-Bakony égig érő bükkösei, a Bakonyalján fellelhető Fenyőfői ősfenyves, a Balaton-felvidék karsztbokorerdei és cseres-tölgyes állományai, a Keszthelyi-hegység rendkívül változatos erdei, valamint a sík- és dombvidéki tölgyesek jelentős értéket képviselnek.

Az állami erdőgazdaság természetes folyamatokra alapozva végzi az erdők kezelését, törekszik az erdők változatosságának, ezáltal ellenálló képességének növelésére, a klímaváltozás hatásainak csökkentésére. A folyamatos erdőborítást képviselő módszerekkel kezelt terültek – így például az örökerdő gazdálkodással érintett erők – nagysága folyamatosan növekszik.

Erdeik több, mint kétharmada áll különböző szintű természetvédelmi oltalom alatt. A nemzeti park, a két tájvédelmi körzet, a több mint tíz természetvédelmi terület, négy erdőrezervátum és a számos Natura 2000 terület is jelentős nagyságrendet képvisel. A Farkasgyepűi kísérleti erdőbe, már több, mint 100 éve megkezdődött a természetes erdőfelújítás módszereinek vizsgálata, amit Roth Gyula professzor indított el. Az ott kialakított  kísérleti terület azóta a hegységre jellemző bükkösök védelmét és fenntartását szolgálja úgy, hogy zavartalan természeti környezetet biztosít a hosszú időtartamú ökoszisztéma-kutatások és erdészeti kísérletek számára.

Solymos Ákos

Erdészettörténeti értékei közül igazi gyöngyszem a bakonyi „Gyilkos-tó” közelében megbúvó Forrasztókői egzótakert, melyet az egzóta honosítási program részeként létesítették, mintegy hetven éve.

A térség erdeihez „hozzánőttek” a Balaton mellett fekvő települések. A helybeli lakosok ezrei, és az idelátogató több tízezer turista keres felüdülést a Balatonhoz közeli erdőkben. A Tihanyi Őrtorony kilátó, a Festetics, Batsányi, Bél Mátyás kilátók csodálatos panorámával, a gyenesdiási Nagymező, a Festetics Imre Élményközpont sok felfedeznivalóval várja az ide látogatókat.

A legnépszerűbb kirándulóhelyek egyike a Cuha-völgy, az Alsó-Cuha szurdok, de kedvelt úti cél a Csesznek közvetlen közelében húzódó Kőmosó-szurdok, az Ördög-árok, valamint Bakonybél közelében rejtőző, helyenként akár 40 méteres sziklafalakkal határolt völgyszoros, a kevésbé ismert Kertes-kői szurdok.

szarvas zsolt

A természeti értékek sokaságán túl, 11 kilátó, nyolc tanösvény, kiépített erdei pihenőhelyek, tornapálya, több száz hektár kirándulóerdő, vadaspark, horgásztó, több száz kilométer turistaút, izgalmas útvonalak, a Badacsony oldalában, a Bakony szívében, a Sárosfői halastavak közelében eltérő kategóriájú erdei szálláshelyek várják az erdők, a természetjárás kedvelőit.

A Bakonyerdő Zrt. két évtizedes múlttal rendelkező erdei iskolai programjának célja, hogy természetes környezetben, gyakorlati tapasztalatszerzésen és megfigyelésen alapuló ismereteket nyújtson, és a környezetüket óvó-védő ifjúságot neveljen. Immár négy erdei iskolájában, erdőismereti programokon évente több ezren vesznek részt. Az Erdei Vándortábor program keretében, két útvonalon, évente több mint 900 lelkes diák ismerheti meg az erdők világát.

Kapcsolódó
Magyarországon is létezik Gyilkos-tó, mégis kevesen ismerik szépségét
Bakonybél közelében létezik egy tó, mely szépségében, hangulatában vetekszik a hargitai Gyilkos-tóéval.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik