Virágzó vidékünk

Tájművészeti ösvény nyílt a Balaton-felvidéken

facebook/Kő Boldizsár Mese Terek
facebook/Kő Boldizsár Mese Terek
Nagyvázsonytól Monostorapátiig a patak mentén, a Híd Tájművészeti Ösvény 3 kilométeres szakaszán 11 szabadtéri alkotást lehet megcsodálni.

A Balaton-felvidék és a Déli Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Balatonba folyó, 32 km hosszú Eger-víz, amely az égerfákról kapta a nevét. A patak melletti és a vízgyűjtő területén lévő 13 település – Nagyvázsonytól Kapolcson át Szigligetig – a „vízmenti” történelem tanúi. Itt vezetett régen az egyik római hadiút; várak, monostorok, tanúhegyek és persze a valahai 39 vízimalom is része volt a történelemnek.

A Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat égisze alatt, a hozzá köthető Eger-víz patak művészeti őrség program részeként tájművészeti kiállítás valósult meg a patakmeder összekötő túraútvonala mentén, Nagyvázsonytól Monostorapátiig.

Kovács Rózsa, a Híd Tájművészeti Ösvény projekt vezetője az ATV műsorában elmondta, hogy a „híd” kifejezés körbeírja az ösvény tematikáját, hiszen az egész koncepció a kapcsolódásokra épült. A 3 kilométeres szakaszon végig tájművészeti installációkat láthatunk, a helyi alkotók segítségével 11 kortárs művész alkotásait lehet megnézni a művészeti gyalogtúrán.

Úgy készült ez a program, hogy a meghívott kortárs alkotókkal végig mentünk ezen a gyönyörű tájon az Eger-víz mellett és mindenkit megszólított a táj, egy-egy tájrészlet, mindenki megtalálta a saját helyét, ahol felállíthatja alkotását

– nyilatkozta az ATV-ben a projektvezető.

A művészek teljes szabadságban alkothattak, a megkötés mindössze annyi volt, hogy a híd, mint a kapcsolódás, az összekötés, az egymásra találás motívuma, metaforája jelenjen meg a művekben.

Kapcsolódó
Sárkányszárnyon érkezett Kapolcsra az utcaszínházi fesztivál
Bábosok, artisták, cirkuszi akrobaták, utcaszínház művészei, bohócok és langalétások szállják meg augusztus végén a települést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik