Virágzó vidékünk

Sárkányszárnyon érkezett Kapolcsra az utcaszínházi fesztivál

Bábosok, artisták, cirkuszi akrobaták, utcaszínház művészei, bohócok és langalétások szállják meg augusztus végén a települést.

Kapolcsról mindenkinek a Művészetek Völgye rendezvény juthat eszébe először, ami nem is csoda, hiszen 1989-től minden évben egyre nagyobb és népszerűbb lett a völgyfesztivál.

Kapolcs és a környező települések régi vágya az, hogy ne csak egy nyári hétre költözzön a kultúra Kapolcsra, hanem négyévszakos zsongás jellemezze a Balaton-felvidék e csodás kis katlanját. Ezen az úton talált otthonra egy igazán különleges esemény is: a Bondoró Fesztivál, amit idén, augusztus végén rendeznek meg második alkalommal.

Alapvetően az utcaszínház műfajai felé köteleztük el magunkat a Bondoróval. Ez azt jelenti, hogy elsősorban a színház, a bábszínház, a marionettjáték, a cirkusz és újcirkusz, látványos tűz-showk és kiállítások teszik ki a kínálat nagy részét – ezek állnak hozzánk is a legközelebb. Küldetésünk, hogy a hazai fesztiválpalettán meghonosítsunk egy olyan programot, ami kimondottan a street-art közeget és az utcaszínházi műfajokat népszerűsíti

− mondta el lapunknak Virág Zsóka fesztiváligazgató.

Az esemény a magyar kulturális térben hiánypótló, mondhatnánk azt is, hogy egy sárkány szállt le kelet felől és Kapolcson, és talált új fészekre. Hiszen korábban a nyírségi Szárnyas Sárkány Fesztivál adott otthont az utca művészeinek, de ma már megszűnt ez az esemény.

Hosszú évek óta dolgozunk együtt olyan formációkkal, akik az utcaszínház népszerűsítésére tették fel az életüket. Sokan közülük személyes jóbarátaink. Szerettünk volna egy olyan platformot teremteni, ahol ők maguk is megtalálják a bemutatkozási lehetőséget, mi pedig népszerűsíthetjük ezt a számunkra oly kedves közeget. A Bondoró célja összefűzni és reflektorfénybe állítani ezt a méltatlanul keveset emlegetett művészeti érát

− tette hozzá az igazgató.

A Bondoró elsősorban családosoknak, fiatal felnőtteknek szól, de valamennyi generáció megtalálhatja a számára megfelelő kikapcsolódási formát.

Ízelítő az augusztus 28-30. közötti programokból:

A MeseKertben kora reggeltől egészen estig folyamatosan bábelőadásokkal és marionettműsorokkal szórakoztatjuk a közönséget. Fellép majd a világító bábokat felvonultató Ledpuppets, érkezik a Dobronka Cirkusz, Boka Gábor Színháza, valamint a MárkusZínház, az Évkerék Társulat és a Szamárfül Projekt is. De lesz Játszószőnyeg és baba-mama dizájner vásár is a Pici Piac Székesfehérvár jóvoltából. Esténként élő zenével kísért utcamozi vetítések zajlanak majd.

A fő attrakciónk a Bondoró Porond, ahol három napon keresztül artisták, bohócok és újcirkuszi formációk szórakoztatják a nagyérdeműt. Porondra lép majd Papito, az argentín bohóc, érkezik Sarkadi Bence marionettművész, lesz Mikropódium és Nyilvános Akasztás is a Kajérpéci Vízirevü jóvoltából. És olyan neves zenészek is megfordulnak nálunk, mint Szabó Balázs, Müller Péter Sziámi vagy épp Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert, akik zenés, színházi esttel készülnek

− mesélt a programokról is Virág Zsóka.

A pandémia miatt számos zenei fesztivál maradt el idén. A Bondoró is eredetileg pünkösdkor csalogatta volna Kapolcsra  az izgalmas kulturális kalandokra vágyó vendégeket. Ezért is kell megbecsülni azokat az eseményeket, amelyek a magasabb kultúra szolgálatában etetik szellemi és lelki táplálékkal az érdeklődőket.

A fesztiváligazgató, Virág Zsóka is arról beszélt nekünk, hogy a szórakoztatás mellett küldetést is érez a szervezéssel. A Művészetek Völgyében ő volt a Kaláka Versudvar egyik  megálmodója, és az utóbbi években a VirágZsó Kert és a Szépmíves Udvar helyszíneit készíti elő és üzemelteti a vendégeknek.

Már régóta motoszkált bennünk, hogy ezeken a helyszíneken tartsunk utcaszínházi találkozót. Nem véletlenül alakítottuk ki mi is itt a második otthonunkat. Kapolcsnak varázslatos atmoszférája van, ami magával ragadja az ide látogatókat. Jó itt lenni és a terület is rendkívül jó adottságokkal rendelkezik. Mondhatnánk, hogy Kapolcsot az Isten is a kultúra egyik vidéki központjának teremtette

− zárta gondolatait az igazgató.

Fotók: Bondoró

Beköltözött a kultúra egy kapolcsi buszmegállóba
Itt bárki mondhat verset, vagy megoszthatja gondolatait a buszra várókkal és az interneten keresztül is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik