Mozaik

Körbetáncolhatjuk otthonról Magyarországot

A gyermekeknek szánt néptáncoktató filmsorozat táncot tanít, bemutatja a ruházatot, valamint megismerhető egy-egy tájegység alapvető történeti-néprajzi háttere is.

Nyolc tájegység jellegzetes táncait tanulhatja meg otthonában minden gyerek az Országos Széchényi Könyvtár segítségével. A táncok tanítását a legkiválóbb gyermekegyüttesek tagjai, a Szarvasi Gyermek Szólótánc fesztivál díjazottjai mutatják be, írja a Múlt kor.

1998 és 2008 között készült a gyermekeknek szánt néptáncoktató filmsorozat a nemzeti könyvtárban Táncolj velünk! címmel. Az ismeretterjesztő széria a Martin György Néptáncszövetség és az Örökség Népművészeti Egyesület kezdeményezésére indult, összeállítását pedig az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Interjúk Tárában működő Magyar Mozgóképkincs Megismertetéséért Alapítvány végezte.

A filmekben nem csak táncot lehet tanulni, jelentős hangsúly kerül a viseletek bemutatására is, valamint megismerhetővé válik egy-egy tájegység alapvető történeti-néprajzi háttere is.

A táncokat a MTA BTK Zenetudományi Intézet Néptánckutató Archívuma filmjei illusztrálják, amelyeket az Országos Széchényi Könyvtár YouTube-csatornáján lehet megtekinteni, ahová 2020. március 27-től kezdődően péntekenként kerülnek fel.

Kiemelt kép: Fortepan/Bauer Sándor

Felépült a világ legnagyobb jurtája Bugacon
Sok programot és látványosságot kínál a hagyományőrző rendezvény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik