Virágzó vidékünk

Új magyar rekord: 326-an táncolták egyszerre a Mikepércsi csárdást

A legfiatalabb táncos a tépei 8 éves Békési Nimród, a legidősebb a hajdúdorogi 74 éves Kiss János volt.

Magyar rekordot állítottak fel a néptáncosok péntek délután Debrecen főterén: Béres András legendás, 1950-ben született koreográfiáját, a Mikepércsi csárdást 326-an táncolták egyszerre a Nagytemplom előtt.

Béres András néprajzkutatóra, a Déri Múzeum egykori igazgatójára, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítójára, művészeti vezetőjére, néptánc-koreográfusra, a virágkarnevál megálmodójára születésének 90., halálának 25. évfordulójának évében egész éves programsorozattal emlékeznek tisztelői.

A Mikepércsi csárdás koreográfiája 1950-ben készült Béres András néprajzi gyűjtései nyomán. A tánc évtizedeken át volt nyitószáma a Debreceni Népi Együttes műsorainak, majd egy időre feledésbe merült. Mikepércsen azonban újra “felfedezték” az alkotást, ami mára a település egyik jelképévé vált. 2009-ben pedig – rekordot elérve – 318 táncos ropta egyszerre a mikepércsi sportpályán a csárdást.

Debrecenben több mint húsz település táncosai vettek részt a különleges produkcióban:

ott voltak a Debreceni Népi Együttes, a Főnix Néptáncegyüttes, Mikepércs néptánc tagozatos diákjai, Béres András szülőfaluja, Rozsály képviselői, de érkeztek táncosok – többek között – Nagyecsedről, Földesről, Derecskéről, Tépéről, Hajdúbagosról, Hajdúböszörményből, Sárándról, Ebesről, Álmosdról, Hajdúdorogról, Hosszúpályiból, Biharkeresztesről, Berettyóújfaluból, Monostorpályiból és Balmazújvárosról, de Borsról, Székesfehérvárról, Lengyelországból és Hollandiából is. A legfiatalabb táncos a tépei 8 éves Békési Nimród, a legidősebb a hajdúdorogi 74 éves Kiss János volt.

A zenés-táncos rekordkísérlet sikerült, Béke Balázs, a magyar rekordok hivatalos regisztrátora bejelentette: Debrecenben 326-an ropták a Mikepércsi csárdást, ezzel új magyar rekord született – írta az MTI.

Gyönyörű volthttp://www.dehir.hu/debrecen/megvan-a-rekord-330-an-roptak-a-mikepercsi-csardast-debrecen-foteren-fotokkal/2018/08/17/

Közzétette: Dehir.hu – 2018. augusztus 17., péntek

Kiemelt kép: dehir.hu – Kiss Annamarie

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik