Virágzó vidékünk

Életet ad a holtfa az erdőben

Unsplash
Unsplash
Miért hagyják a kidőlt, elkorhadt fákat az erdőkben?

A kirándulók számára rendezetlennek, magára hagyottnak tűnhetnek az élettelen, fekvő vagy éppen még álló fatörzsekkel tarkított erdők. Nem véletlenül maradnak ezek így, ugyanis a holtfáknak is jelentős szerepe van az erdő életében.

A lábon álló és a földön fekvő elhalt, korhadó faanyag biztosítja a tápanyag körforgást, hozzájárul a vízmegtartáshoz, és élőhelyet biztosít a lebontó szervezetek, köztük számos védett faj számára – foglalta össze a Pilisi Parkerdő.

Búvóhelyet, otthont találnak bennük odúlakó madarak és emlősök, valamint gombák, kétéltűek, xilofág (elpusztult fákban, cserjékben vagy a még élő egyedek elpusztult részeiben élő) rovarok, denevérek. Ha a korhadt fákat eltávolítják, az károsítja az erdők biodiverzitását, az erdei ökoszisztéma sokszínűségét, mert ezek a fajok mind fontosan valamilyen szempontból az erdő működésében,

A holt faanyag magába szívhatja a nedvességet, így természetes víztartalékot jelent a növényzet számára.

A holtfákkal együtt az erdő egy önszabályozó rendszert alkot – az ilyen területeket örökerdőnek nevezik, melyek a biológiai sokféleség megőrzésének legkiválóbb eszközei.

Kapcsolódó
Százmillió forintokat rejtenek a hazai erdők
Félmilliárd forint ütötte az erdőjárók markát nyolc hónap alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik