Virágzó vidékünk

Százmillió forintokat rejtenek a hazai erdők

Unsplash
Unsplash
Félmilliárd forint ütötte az erdőjárók markát nyolc hónap alatt.

Az erdők kincseket rejtenek. Talán elsőre mindenki a fára, tűzifára gondol, de ott vannak még a gombák, medvehagyma, levendula, csigák is, melyeket a magánszemélyek összegyűjthetnek és továbbadhatnak. Idén az első nyolc hónap alatt közel félmilliárd forintot gyűjtöttek össze – szó szerint – az emberek – közölte a Világgazdaság.

Fontos tudni, hogy a szabályok szerint csak hivatásos felvásárlóknak adhatják tovább a hobbigyűjtők a szedett növényeket, állatokat. Hét éve érvényes az erre vonatkozó, az erdőjárók dolgát könnyítő adószabály, miszerint a felvásárlók intézik az adózást és az adót összegét levonva fizetik ki a nem vállalkozóként vagy őstermelőként működő, hanem magánember gyűjtőket. Így az állam adóbevétele idén augusztusig 18 millió forint volt, a gyűjtögetők bevétele pedig összesen 493 millió forint.

Mielőtt mindenki megrohanná az erdőket, célszerű áttanulmányozni a 2009. évi XXXVII. törvényt az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról, melyben a gyűjtögetés mennyiségét és egyéb feltételeit szabályozzák.

Kapcsolódó
Fontos tanácsok a szakértőtől kezdő gombászóknak
Mit tegyünk, ha gombát találunk az erdőben? Leszedhetjük, megehetjük? Hogyan szedjük, hogyan tároljuk?
Olvasói sztorik