Virágzó vidékünk

Ezek a védett gombák is imádták az esős időjárást

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a napos időszakokkal váltakozó, esős időjárás kedvez a védett gombáknak, mert ekkor tudják felépíteni termőtestüket és szaporodni, olvasható a park honlapján.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain három védett gombafaj honos: az őzláb galóca, a csoportos csiperke és a közönséges süngomba.

Az őzlábgalóca meglehetősen impozáns, nagyra növő gomba. Kalapja fehér, pikkelyezett, szinte tüskésnek tűnik. Elsősorban az alacsony gyepek, világosabb, ligetes területek ritka gombafaja.

Fotó: Getty Images

A csoportos csiperke az egyetlen olyan csiperkegombánk, melynek termőtestjei szorosan egymás mellett nőnek, erről kapta a nevét is. Elsősorban bükk- és tölgyerdők lakója, de az Alföldön csak tölgyerdők vannak, így ezekben találkozhatunk vele. Közepes méretű gomba, s akár 6-8 gombatest is összefonódik egy ilyen megjelenési formában.

Fotó: Wikimedia Commons

A három védett faj közül a közönséges süngomba a legritkább. Nem kalapos megjelenésű, hanem inkább olyan, mint egy nagy, hófehér korallcsoport. Ez az ovális testű gomba akár a húsz centiméteres átmérőt is elérheti, s kis fehér szálak, tüskék állnak ki belőle, innen kapta a nevét. Fák törzsén megjelenő, parazita faj, főként korhadt fákból táplálkozik. Kifejezetten erdei gombafaj.

Fotó: Getty Images

A védetteken kívül természetesen más gombafajoknak, például a szegfűgombáknak, csiperkeféléknek és az őzlábgombának is kedvez a mostani időjárás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik