Kertünk-Portánk

Szarvasgombát talált egy baranyai nő a kertjében

Különleges gombát vitt bevizsgáltatni a napokban egy baranyai nő a pécsi vásárcsarnokba. Kiderült, hogy egy 170 grammos nyári szarvasgombát talált az erdőszéli kertjében, aminek csak egyetlen hibája volt: túl korán szedte le, írja a bama.hu.

A lap beszámolója szerint a nő a kertjében kotorászott, az erdő szélén, amikor a kezébe akadt a különleges fekete gomba. Nem tudta mi az, ezért a fiával az interneten néztek utána.

Orbán Imre gombaszakellenőr, aki a pécsi vásárcsarnokban 11 éve végzi a lakossági gombaellenőrzéseket, bevizsgálta, és megállapította: nyári szarvasgomba volt, a súlya 170 gramm.

Egy baj volt vele, korán szedték le, emiatt még nem érett be. Se íze, se szaga nem volt, így pedig értéktelen. Tudni kell, hogy a szarvasgombát a hetedik hónaptól lehet csak gyűjteni

– közölte a szakértő.

A cikk emlékeztetett arra, hogy a  világ legdrágább gombafajának számító isztriai szarvasgombát is találtak már Baranyában. Két évvel ezelőtt a NEFAG Zrt. egyik gombásza a hazánkban valaha előkerült legnagyobb példányt találta meg, a súlya 1040 gramm volt. A korábbi rekordot egy 2016-ban megtalált 600 grammos óriás tartotta.

Drasztikusan csökkent a szarvasgomba ára
Lehet, hogy a hosszú, hat hónapig tartó nyár nem a kedvence a gombának.

Orbán Imre egy másik érdekes, de ijesztő történetet is elmesélt a lapnak. Akkor egy idősebb nő, aki húsz éve gyűjti rendszeresen az erdőben a gombákat, tért be a vásárcsarnokba, hogy leellenőriztesse aznapi gyűjtését.

A kosarába a galambgombák közé gyilkos galóca került. Mikor ezt meghallotta, a vállamon sírta el magát. Magyarázkodott, ilyen még soha nem történt vele. Aznap sietett, nem figyelt oda, és a fényviszonyok sem voltak a legjobbak. Megnyugtatgattam, hogy ilyen bárkivel előfordulhat, és azért vagyunk mi itt, hogy ezt kiszűrjük

– emlékezett vissza a történetekre Orbán Imre. Hozzátette, hogy mindenkinek azt javasolja, hozzák be a gombákat bevizsgálni.

Ilyen gombát korábban csak egyszer találtak Magyarországon
A Börzsönyből került elő a második.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik